A héten véget ért a szocializmus

Orbán Viktor Budapest, 2015. március 6.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. március 6-án.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Budapest, 2015. március 6. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. március 6-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Börtönbe küldené Orbán Viktor a Buda-Cash ügy felelőseit és a szocializmus lezárásáról beszél, vejének vállalata pedig sorban nyeri a közvilágítási tendereket. Az Origo a háború és nyomor sújtotta Kárpátalján járt. A parlamentben pedig egy jobbikos képviselő távolmaradása hozta össze a kétharmadot. Ez történt a héten.
Vágólapra másolva!

Bilincselne Orbán Viktor

A Buda-Cash-brókerbotrányról beszélt a miniszterelnök a Kossuth rádió reggeli műsorában. Orbán Viktor szerint nem erősíti a jogállamiságba vetett bizalmat, hogy még senki csuklóján nem kattant a bilincs, és nem tudni, hová tűnt az emberek pénze. Néhány órával később, a jegybank feljelentése nyomán négy embert őrizetbe vettek sikkasztás gyanújával, igaz nem a Buda-Cash, hanem egy másik ügy, a Hungária Értékpapír Zrt.-nél kirobban botrány nyomán. A pénteki interjúban a miniszterelnök azt is kifejtette, hogy valójában most ér véget a szocializmus, amikor a kormány segély helyett munkát ad az embereknek.

A Kossuth Rádióban nyilatkozott pénteken Orbán Viktor, szerinte most ért tényleg véget a szocializmus Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Fény az éjszakában

Orbán Viktor vejének vállalata is munkát kap, még hozzá nem keveset: az Elios Zrt. nemrég nyert 246 millió forint uniós pénzt a közvilágítás korszerűsítésére. Tiborcz István érdekeltsége ezrével telepít modern lámpatesteket az ország fideszes városaiba - nem ritkán milliárdos összegekért.

Rajta múlt a kétharmad

A Jobbik 100 ezer forintra büntette Apáti István képviselőt, amiért távolmaradása miatt kedden kétharmaddal szavazhatott a Parlamentben a kormánypárt. A mátészalkai jobbikos politikus állítása szerint még a hétvégén kapott életveszélyes fenyegetést. Emiatt kedden otthon maradt, a Ház így 131 igen szavazattal, 65 nem ellenében fogadta el a járási hivatalvezetőknek nagyobb hatáskört adó közigazgatási tárgyú törvények módosítását, benne kétharmados többséget igénylő rendelkezésekkel. Apáti István jelenlétében ez nem sikerült volna.

Apáti István, a Jobbik országgyűlési képviselője: távolmaradásán múlt, hogy a kormánypárt kedden kétharmados többséggel szavazhatott Forrás: MTI/Kovács Attila

Ételt sem kapnak

A háború sújtotta Kárpátalján járt az Origo: munkatársunk a háborús áldozatok családtagjait, helybelieket kérdezett a helyzetről. A kárpátaljai magyarok szerint teljes a káosz az ukrán seregben. Nincs élelem, nincs kiképzés, sokan hetekig fagyoskodnak sátrakban - derül ki az Origo négyrészes riportsorozatából, amelynek egyik fejezetét itt olvashatják.

A beregszászi hősök, harcban elesett katonák emlékfala Fotó: Bielik István - Origo

Honvédeket Irakba

A magyar kormány mindeközben Irakba küldene magyar katonákat, az Egyesült Államok most már hivatalosan is ezt kéri Magyarországtól - mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter korábban arról beszélt, hogy a parlament többsége ezt nem támogatja, ő viszont kitart amellett, hogy száz-százötven magyar katonát küldjünk ki nem harci feladatra, hanem kurdisztáni kiképzőtáborok őrzésére. Ehhez kétharmados parlamenti döntés kell.

Káosz az ünnep után

Az eddiginél is nagyobb lehet a közlekedési káosz március 15-étől, a budai fonódó villamos és a Széll Kálmán tér átépítése miatt - tudta meg az Origo.

Totális közlekedési káosz jöhet a Széll Kálmán tér átépítése és a budai fonódó villamoshálózat szimultán fejlesztése miatt Fotó: Polyak Attila - Origo

A nemzeti ünnep után legalább nyolc hétig nem jár majd a 4-6-os villamos a Széll Kálmán tér és az Oktogon között, a Széll Kálmán tér és a Király utca között pedig pótlóbuszokkal lehet majd utazni.