Az iskolák osztanák a tankönyveket

Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba
Vágólapra másolva!
A Kello tankönyvellátásának egyértelmű csődje, hogy újra kellett szervezni a rendszert. Olyan elemeket hoztak vissza, amiket 2011-ben dobtak félre – mondta az Origónak Mendrey László. A szakszervezeti vezető ingyenes tankönyvek helyett inkább használhatóaknak örülne.
Vágólapra másolva!

Már a Kello megalapításakor lehetett látni a hibákat, ennyi idő kellett hozzá, hogy a gyakorlatban a felszínre kerüljenek - vélekedett a tankönyvellátóról a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke. Mendrey László szerint a hibák beismerését jelenti, hogy a köznevelési államtitkár hétfőn új, kiszámíthatóbb, tervezhetőbb tankönyvellátást ígért.

Élet a Kello előtt

A változtatások viszont korántsem újak. 2011, azaz a Kello előtt is iskolai szintű kiszállítás volt, amit névre szóló tankönyvi csomagokkal váltottak – most pedig visszatérnek a bevált módszerhez, bár megmarad az egyedi rendelés lehetősége is.

Az iskolai kiszállítással helyben összeállítható a tankönycsomag Forrás: MTI/Rosta Tibor

Ez annyit tesz, hogy az iskolákba kiviszik az összes elérhető tankönyvet, amit a gyerekek, szülők és tanárok igény szerint kiválogatnak, nem kell pótlásokra, csomagból kimaradt kötetekre várni. Ráadásul a kínálatban ismét megjelent más kiadók, például a Mozaik tankönyvei is.

Olcsó fogás az ingyenesség?

A szakszervezeti vezető népszerű, de kockázatos fogásnak tartja, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma újabb évfolyamnak adna ingyenes tankönyveket.

A szakszervezet szerint a tankönyvellátás csődje miatt kell átszervezni a rendszert Forrás: MTI/Vajda János

A tervek szerint ősztől már az általános iskola 3. osztályában sem kellene fizetni a segédanyagért, a tankönyvcsomagok pedig átlagosan 20 százalékkal olcsóbbak lesznek, mint eddig.

Inkább használhatót

"Teljesen érthető, ha rászorulók ilyen csomagot kapnak, de a támogatás nem kellene alanyi jogon járjon. Továbbmegyek: olcsó vagy ingyenes könyvek helyett használhatóakra lenne szükség" - tette hozzá Mendrey László, aki szerint elfogadhatatlan, hogy a gyakorlatban is taníthatnak szakmailag hibás vagy megkérdőjelezhető ideológiájú kísérleti tankönyvekből.

A kísérleti tankönyvek újabb csoportját egyébként szerdán mutatják be a budapesti Kongresszusi Központban.