Biztosra menne az ügyészség Mészáros Lőrinc ügyében

Mészáros Lőrinc avatás Foglalkozás Közéleti személyiség foglalkozása KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ polgármester politikus SZEMÉLY traktor ÜNNEP Alcsútdoboz, 2014. november 18.
Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölg
Alcsútdoboz, 2014. november 18. Mészáros Lőrinc (Fidesz-KDNP) felcsúti polgármester a Búzakalász 66 Felcsút Kft. bányavölgyi mangalicatelepének avatásán a Fejér megyei Alcsútdobozon 2014. november 18-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Feljelentés-kiegészítést kért a székesfehérvári ügyészség Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozata ügyében. Korábban elfogultság vagy hatáskörhiány miatt több ügyészség sem vállalta a felcsúti fideszes polgármester vagyonvizsgálatát.
Vágólapra másolva!

Feljelentés-kiegészítést rendelt el a székesfehérvári ügyészség a Mészáros Lőrinc vagyonnyilatkozatával kapcsolatos ügyben. A feljelentés-kiegészítés egyedüli célja tisztázni azt, hogy a feljelentett cselekmény bűncselekmény-e, a bűncselekmény alapos gyanúja fennáll-e, nem áll-e fenn büntethetőséget kizáró vagy megszüntető ok, a feljelentett cselekményt korábban jogerősen elbírálták-e, és ha igen, a nyomozást meg kell tagadni.

Mészáros Lőrinc a feljelentés szerint nem pontosan töltötte ki a vagyonnyilatkozatát Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Eltitkolás?

Mint arról korábban beszámoltunk, a felcsúti fideszes polgármester a vagyonnyilatkozatában nem adott számot arról, mire költött el 80 millió forintot, továbbá eltitkolt 300 millió forint jövedelmet.

Tényi István, a bejelentő felhívta a figyelmet arra is, hogy Mészáros 2013-as, illetve 2014-es vagyonnyilatkozatában nem szerepel az a cég, amit akkoriban a most előzetes letartóztatásban lévő ál-miniszteri biztos Kiss Szilárddal közösen tulajdonolt.

Áttették, majd megint áttették

A Fővárosi Főügyészség a bejelentést feljelentésként értékelte, és továbbította „az arra hatáskörrel és illetékességgel rendelkező” budapesti V. és XIII. kerületi ügyészségnek. Ott viszont – ellentétben a Fővárosi Főügyészséggel – úgy ítélték meg, hogy mégsem illetékesek, és szintén továbbadták az ügyet.

Aki illetékes lenne, az elfogult

A feljelentés a Bicskei Járási Ügyészségre került, ott viszont a vezető ügyész és az egyik beosztott ügyész jelentett be elfogultságot, és kérték kizárásukat az ügyből. A kizárást elbíráló Fejér megyei főügyész volt az, aki elsőként beazonosította az ismeretlen tettest, és megnevezte Mészáros Lőrincet.

Az is kiderült, hogy a bicskei ügyészek miért elfogultak Mészárossal szemben. Az indoklás szerint „a feljelentett, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester rokoni kapcsolatban áll” a Bicskei Járási Ügyészségen tisztviselőként dolgozó F. Csabánéval: a polgármester a tisztviselő anyósának első unokatestvére.

Az ügyészségi tisztviselő Alcsútdobozon lakik, férje a Mészáros és Mészáros Kft. alkalmazásában áll, ez a cég pedig Mészáros Lőrinc vállalkozása – rögzíti a Fejér megyei Főügyészség elfogultságot megállapító határozata, amely az ügyet egyúttal áttette a Székesfehérvári Járási Ügyészségre.

Lázár János is szóvá tette Mészáros vagyonosodását Fotó: Bielik István - Origo

Már Lázár János is firtatta

Nem Tényi István azonban az egyetlen, aki Mészáros Lőrinc vagyonosodását firtatja. Márciusban Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter is nekiment Mészárosnak egy interjúban. Azt mondta, hogy mindenkinek el kell tudnia számolni a vagyonával.

Az Index felvetésére, hogy Mészáros Lőrinc az elmúlt három évben bekerült a száz leggazdagabb magyar közé, illetve "kifelejtett" egymilliárd forintot és egy orosz céget a bevallásából, Lázár János megerősítette: nem turkál senki zsebében, de akinek pénze van, annak el kell tudni számolnia azzal.

Az interjúra Mészáros Lőrinc egy közleményben reagált. Azt írta, a vagyonnyilatkozatában szereplő adatok a törvényes helyzetet tükrözik, és a valóságnak megfelelnek. A tulajdonában vagy érdekkörében működő társaságok vagy szervezetek pedig törvényesen jöttek létre, úgy működnek és adóznak.