Medián: Nő a DK támogatottsága, a Jobbikhoz pártolnak Fidesz-szavazók

Vágólapra másolva!
Kétéves mélypontra került a kormánypárt támogatottsága. A Medián felmérése szerint az elpártolók közül sokan térnek át a Jobbikhoz, a baloldali pártok azonban továbbra sem tudnak érdemi hasznot húzni a Fidesz népszerűségvesztéséből.
Vágólapra másolva!

A Fidesz támogatóinak aránya februárról márciusra 3 százalékkal, 27-ről 24 százalékra csökkent a teljes népesség körében - derül ki a HVG megbízásából március végén készített felmérésből. Ez azt jelenti, hogy a kormánypárt az egy évvel ezelőtti 36 százalékos támogatottságának egyharmadát elveszítette.

Orbán Viktor miniszterelnök - csökken pártja támogatottsága Fotó: Polyák Attila - Origo

A Jobbik támogatottsága 15, az MSZP-é 11, a Demokratikus Koalícióé 6, míg az LMP-é 4 százalékos a teljes népesség körében. Az Együtt, a Párbeszéd Magyarországért és a Liberálisok is 1-1 százalékos támogatást mondhatnak magukénak.

Több a DK-s

A Fidesz február óta bekövetkezett népszerűségvesztéséből az ellenzéki pártok egyelőre nem tudtak számottevő tőkét kovácsolni. Kivétel ez alól a táborát lassan növelő Demokratikus Koalíció.

Lassan, de nő a Gyurcsány-vezette Demokratikus Koalíció támogatottsága Fotó: Csanádi Márton - Origo

A felmérésben megkérdezettek 48 százaléka állította, hogy biztosan nem szavazna a Jobbikra, míg a Fideszre 49 százalékuk nem adná voksát semmilyen körülmények között – bár ezek tizede tavaly még Fidesz-voksoló volt.

A Fidesz-voksolók ide vándorolnak

A Fidesz jelenlegi támogatóinak 92 százaléka a tavalyi választáson is a Fideszre voksolt. A Jobbik támogatóinak tábora ezzel szemben változott: a párt szimpatizánsainak 18 százaléka azt vallotta, hogy tavaly tavasszal még a kormánypártra adta voksát.

A Jobbik szimpatizánsainak 18 százaléka tavaly még a Fideszre szavazott Fotó: Polyák Attila - Origo

Közben a pártpreferenciával nem rendelkezők aránya legutóbb két éve, 2013 márciusában volt olyan magas, mint most, azaz 37 százalékos.

Kétéves mélyponton a közhangulat

Az emberek több, mint kétharmada, 68 százalékuk érzi úgy, hogy rossz irányba mennek a dolgok. A Medián felmérése szerint a közhangulat két éve nem volt ennyire mélyponton.

A Madián felmérés szerint a Bajnai-kormány jobban teljesített Fotó: Tuba Zoltán - Origo

Az országban mára többségben vannak azok, akik a Bajnai Gordon vezette kormány teljesítményét jobbnak értékelik, mint az Orbán-kabinetét. A megkérdezettek 68 százaléka rossznak minősítette a jelenlegi kormány teljesítményét, és a Fidesz támogatói közül is minden hatodik (15 százalék) kritikusan viszonyul a jelenlegi vezetés tevékenységéhez.

A brókerbotrányok hatása

A Fidesz-politikusok népszerűségvesztésében szerepet játszhattak a brókerbotrányok, az állami pénzek kétes befektetése. A brókerbotrányokért az emberek 56 százaléka a Fidesz-kormányzatot hibáztatja, míg csupán 17 százalékuk okolja érte a volt szocialista vezetést - derül ki a Medián felméréséből.