Vágólapra másolva!
Kedden ünnepélyes állománygyűlésen köszön el az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője. Szerdától már nyugdíjas lesz Bakondi György, aki volt határőr, az UD Zrt. ügyvédje, és mindegyik Orbán-kormány alatt irányította a katasztrófavédelmet. 
Vágólapra másolva!

Díszmenettel, zenei kíséret mellett búcsúztatja kedden az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a szervezet már másodszor nyugdíjba vonuló vezetőjét, Bakondi Györgyöt. Az eseményen Pintér Sándor belügyminiszter bemutatja az OKF új főigazgatóját is.

Elérte a nyugdíjkorhatárt

Bakondi György április 15-én nyugdíjba vonul, befejezi hivatásos tűzoltói pályafutását. Az OKF-et 2010 nyara óta irányítja főigazgatóként. Méghozzá már másodszor, mert az első Orbán-kormány idején, 2000-től 2002-ig is a katasztrófavédelmet vezette.

Szögre akasztja szerdán az egyenruháját Bakondi György Fotó: Origo

A jogász végzettségű Bakondi a röszkei határátkelőhely parancsnokhelyetteseként, határőrként kezdte pályafutását, 1991-1999 között a Határőrség országos parancsnokhelyettese is volt. 1999-ben nyugdíjazták, majd az első Orbán-kormány idején árvízi újjáépítési kormánybiztos volt.

Először az OKF élén

Nem sokkal később, 2000-ben reaktiválták a nyugdíjas, de még csak 48 éves egykori határőrt, és Pintér Sándor belügyminiszter az újonnan létrehozott OKF élére nevezte ki. A tábornok neve a választási kampány idején - a Fidesz 2002-es választási győzelme esetén - felmerült, mint lehetséges miniszteré.

Pintér Sándor belügyminiszter és Bakondi régi ismerősök Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Mint arról az Origo beszámolt, a két rendvédelmis régóta ismerte egymást: közös sajtótájékoztatót tartottak már 1991-ben is a délszláv háború miatti biztonsági intézkedésekről - Pintér akkor országos rendőrfőkapitány volt, Bakondi pedig a határőrségnél volt középvezető.

A legnagyobb közös munkájuk azonban nem volt publikus: II. János Pál pápa 1991. augusztusi magyarországi látogatásakor szoros együttműködésben kellett a Pintér vezette budapesti rendőrségnek és a határőrségnek biztosítania az egyházfőt és programjait.

A Medgyessy-kormány belügyminisztere, Lamperth Mónika felmentette Bakondit Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Az OKF éléről a Medgyessy-kormány 2002 végén mentette fel Bakondit, miután az OKF költséggazdálkodása hiányt mutatott, illetve a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapította a felelősségét a martinsalakból épült házak újjáépítésénél. (A nyomozást 2003-ban megszüntették ellene.)

Ügyvédként bekkelt ki

A szocialista kormányok idején Bakondi György ügyvédként és társtulajdonosként dolgozott a Darázs és Társai Ügyvédi Irodánál. Közben bekerült a máig vitatott szerepű UD Zrt. felügyelőbizottságába, és a jogi képviselője is lett a Csányi Sándor OTP-vezért személyi védelmét is ellátó vállalkozásnak.

A szocialista kormányok idején Bakondi ügyvédként "merült alá" Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Daniel Reinhardt

Érdekesség, hogy a Darázs és Társai ügyvédi iroda a főváros XIV. kerületében, az Ajtósi Dürer sor 31. szám alatt található, a saroképület másik oldala pedig az Ilka utca része, ahol a 61-es szám alatt működött akkoriban az UD Zrt. központja.

Sok UD-s szál körülötte

Mint az az Origo Bakondiról szóló portréjából kiderül, az UD-hoz a cég vezetője és résztulajdonosa, Horváth József hívására ment. Horváth korábban a Nemzetbiztonsági Hivatal műveleti főigazgató-helyettese volt. Később, 2010-ben Horváth a Katonai Biztonsági Hivatal főigazgató-helyettese lett.

Bakondi György másodszor is nyugdíjba megy - kétszer is volt az OKF élén Fotó: Origo

Horváth neve a lehallgatási botránnyal vált igazán ismertté, miután 2008. szeptemberében olyan hangfelvétel látott napvilágot, amelyen a cég másik vezetője, Tóth János és Csányi Sándor az MDF akkori elnökét, Dávid Ibolyát érintő adatgyűjtésről beszélnek.

Bakondi ügyvédi irodája egyébként közös biztonsági céget is alapított az UD Zrt.-vel, Jura Secura Kft. néven. A vállalkozás vezetői sokáig Morvai Tamás, az UD felügyelőbizottsági tagja és Tóth János, az UD tulajdonosa, vezérigazgatója voltak.

Orbán Viktor reaktiválta

A második Orbán-kormány ismét igényt tartott Bakondi munkájára, ezért reaktiválták. A határőr vezérőrnagyként nyugdíjazott Bakondit 2010 júniusában Sólyom László államfő - tűzoltó-szakképesítés hiányában is - már tűzoltó vezérőrnagy rendfokozattal helyezte vissza a katasztrófavédelemhez.

Orbán Viktor miniszterelnökkel a 2013-as árvíz idején Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

2010 őszén az ajkai vörösiszap-katasztrófa után Bakondit nevezték ki a Mal Zrt. élére, amikor a céget állami felügyelet alá helyezték. 2012. december 1-jén néhány hónapra újabb posztot kapott: télügyi kormánybiztos lett. Ő volt a 2013-as dunai árvízi védekezés irányítója, majd a helyreállítás vezetője.

Bakondi György, Orbán Viktor, és Hende Csaba az árvízhelyzetről tájékozódik Forrás: MTI/Illyés Tibor

Tavaly nyár óta Bakondi miniszteri biztosként a közszolgálati életpályamodell kidolgozásának koordinálásáért is felel, és mivel ez a munka a tervek szerint 2019-re ér véget, Bakondi alighanem az OKF éléről történő nyugdíjba vonulása után is megtartja ezt a tisztségét.

Nem mindenki szerette

Bakondi legnagyobb kritikusai az OKF-nél az őt hevesen és gyakran bíráló tűzoltók. Feszült viszonyuk 2001-re nyúlik vissza. A tűzoltók a veszélyességi pótlékról szóló jogszabály módosítása miatt demonstráltak, szakszervezetük szerint hiába kérték Bakondit, hogy közvetítsen a belügyminiszter felé.

Nem mindenki kedvelte az OKF-nél Bakondi Györgyöt Forrás: MTI/Varga György

A nagy törés 2012-ben történt, amikor a katasztrófavédelem szervezetét átalakították, és az önálló önkormányzati-állami tűzoltóság betagozódott a katasztrófavédelembe. A tűzoltók zokon vették, hogy egy 12 éves "műintézmény", élén a nem tűzoltó Bakondival, "bekebelez" egy 150 éves szervezetet.