Újabb gyanús pénzköltés az Országos Roma Önkormányzatban

Farkas Flórián
Budapest, 2011. november 21. Farkas Flórián, a Fidesz képviselője, az Országos Roma Önkormányzat elnöke érkezik az Országgyűlés plenáris ülésére. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Nem kampányolt, mégis több mint 80 millió forint kampánypénzt költött el a 2014-es országgyűlési választásokon az Országos Roma Önkormányzat. Képviselőjük nem jutott be a parlamentbe, ezért az Állami Számvevőszék nem is vizsgálta, mire ment el a pénz. A beszámolót a szervezet két szóval tudta le: egyéb szolgáltatás. Az ORÖ más gyanús pénzköltései miatt eközben már sorjáznak a feljelentések.
Vágólapra másolva!

Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) 101 millió forintot kapott választási kampányára a 2014-es országgyűlési választásokon, ebből 83 millió forintot el is költöttek. Hogy mire ment el ez a pénz, nem tudni. Mint arról a Romnet.hu portál is beszámolt, az országos roma szervezet láthatatlan kampányt folytatott, köztéri hirdetései nem voltak, jelöltjeiket nem reklámozták, részben ennek is tudható be, hogy a 300 ezres cigányság nem tudott képviselőt küldeni a parlamentbe, be kellett érnie a jelképes nemzetiségi szószólói megbízással.

Képviselőt nem tudtak a Házba küldeni, csak nemzetiségi szószólót Fotó: Polyák Attila - Origo

A 83 millió forint felhasználása azért is kérdéses, mert utóbb a Farkas Flórián vezette Országos Roma Önkormányzat is csatlakozott roma civil szervezetek "Ne regisztrálj" kampányához. Az a roma választópolgár ugyanis, aki regisztráltatta magát a nemzetiségi névjegyzékbe, nem szavazhatott pártlistára, csak egyéni jelöltre és a nemzetiségi listára. A kormányzat így akarta elejét venni, hogy "eggyel több" voksa legyen a romáknak.

Köszönjük, elköltöttük, jó volt!

A kampányfinanszírozási törvény elég tág teret ad arra, hogy kamupártok, szervezetek adóforintok milliárdjait zsebeljék be anélkül, hogy komolyabb elszámolási kötelezettségük lenne - mondta az Origónak Ligeti Miklós, a Transparecy International ügyvezető igazgatója.

A kamupártok adóforintok milliárdjait zsebelhették be Forrás: MTI/Beliczay László

Ligeti Miklós nem sorolta a kamuszervezetek közé az ORÖ-t, de arról, hogy mire költhette el a szervezet a 80 millió forintot, sejtelme sincs. A Transparency is csak abból tudna kiindulni, és számításokat végezni, ami látható-hallható volt a kampány alatt, de mivel az ORÖ-nek nem volt ilyenje, nincs kiindulási alap.

A korábban Farkas Flórián vezette ORÖ működését vizsgálja az Állami Számvevőszék. Van miért izgulnia a fideszes képviselőnek? Forrás: MTI/Kovács Tamás

A Transparency eleve arra kérte az ÁSZ-t, hogy tételesen vizsgálja a kampánypénzek felhasználását, de kérésük nem teljesült. Ráadásul a mandátumot nem nyert jelölőszervezeteket az Állami Számvevőszéknek nem kell ellenőriznie, elég, ha a szervezetek egy rövid beszámolót küldenek, így járt el az ORÖ is. A Hivatalos Értesítőben megjelentek szerint mindössze annyit írtak, hogy a pénzt "egyéb szolgáltatásokra" költötték el.

Az ÁSZ vizsgálódik

Az Állami Számvevőszék az ORÖ 80 milliós kampányköltésével kapcsolatban az Origónak azt mondta, azt már nincs törvényes lehetőségük vizsgálni. Korábban - a választások utáni három hónapig -, kérésre lett volna módjuk a vizsgálatra, de nem kérte tőlük senki, így nem is vizsgálódtak. Ettől függetlenül az ORÖ-nél még nem nyugodhatnak meg teljesen, ugyanis a számvevők ellenőrzik a szervezet 2010-2014 közötti gazdálkodását, és ebben benne van a 2014 áprilisában kapott kampánytámogatás is.

Farkas Flórián, az ORÖ volt elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen tartott sajtótájékoztatón. Még nem engedik el a kezét Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Horváth Bálint, az ÁSZ osztályvezető főtanácsosa a jelenleg zajló vizsgálatról azt írta, az ellenőrzések célja annak megállapítása, hogy "az államháztartásból részükre nyújtott támogatások, illetve a meghatározott célokra ingyen juttatott vagyon felhasználása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt-e".

Az Államkincstár nem

Az Origo érdeklődött a Magyar Államkincstárnál is, indokoltnak tartják-e az ORÖ elszámolásának átfogó, tételes, számlaszerű ellenőrzését. Azt válaszolták, hogy a kincstárnak a nemzetiségi önkormányzatok kampányköltségekre szóló támogatásának vizsgálatára a törvény szerint nincs joguk.

Az ORÖ egyelőre hallgat

Megkérdeztük az Országos Roma Önkormányzat jelenlegi elnökét, Hegedűs Istvánt, valamint az ORÖ hivatalvezetőjét, Dobóvári Ildikót, készítenek-e tételes beszámolót a kampánypénz felhasználásáról, de eddig nem kaptunk választ.

Hegedüs István, az Országos Roma Önkormányzat elnöke Forrás: MTI/Illyés Tibor

Makai István, az ORÖ-ben létrehozott alternatív vizsgálóbizottság tagja az Origónak azt mondta, nem tudják, mire fordították Farkas Flóriánék a pénzt, plakátok, szórólapok nem készültek a kampány során, mint ahogy az ORÖ közgyűlése sem tudott a támogatás felhasználásáról.

Makai István véleménye szerint az előző és a jelenlegi roma vezetést is a teljes politikai és gazdasági káosz jellemezte, szerinte amit az ORÖ megtesz, azt ma egyetlen, közpénzből fenntartott önkormányzat sem engedhetné meg magának.

Nem ez az első gyanús ügy

Az ORÖ-nek nem ez az első zavaros pénzköltési ügye. Ha csak az utóbbi heteket nézzük, a Híd a munka világába foglalkoztatási projektben több százmillió forintért bérelt gellérthegyi irodaház, a havonta több százezer forintért bérelt autók, tízmilliós irodabútorok botránya mellett a kormányzat sem mehetett el szótlanul. Igaz, sem a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem a NAV nem talált a Híd programban gyanús pénzköltésre utaló jelet.

Balog Zoltán miniszter Farkas Flóriánnal, az ORÖ volt elnökével Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Ez azonban nem nyugtatta meg az LMP-t. Az ellenzéki párt szerdán közölte, hogy a végére jár az uniós támogatással megvalósult Híd programnak. Azt írták, korábban találkoztak a program vezetőivel, de mivel számtalan kérdésre nem kaptak választ, közérdekű adatkérést nyújtottak be, de az ORÖ nem válaszolt, ezért beperlik őket, hogy megkapják az adatokat.

Sorakoznak a feljelentések

Az ORÖ-ben létrehozott alternatív vizsgálóbizottság tagjai szerdán három újabb feljelentést tettek a Nemzeti Nyomozó Irodánál a roma önkormányzat gazdálkodásával kapcsolatban. Makai István a nyomozó hatóság Aradi utcai épülete előtt be is mutatta az általuk a feljelentéshez csatolt bizonylatokat.

Az alternatív vizsgálóbizottság tagjai a feljelentést mutatják Forrás: Origo

A feljelentések érintik a Kisebbségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózat és az ORÖ gazdálkodását, továbbá a közfoglalkoztatottak juttatásait is - sorolták a feljelentők, akik szerint mindez több százmillió forint gyanús felhasználását jelenti. Összességében pedig - az uniós támogatásokat is ideértve - szerintük egymilliárd forint "úszhatott" el, ennyit használhattak fel törvénytelenül.

Tanúskodnának is

Az alternatív vizsgálóbizottság tagja, Makai István a feljelentések kapcsán megjegyezte, hogy van 27 olyan tanújuk, aki hajlandó névvel és arccal tanúskodni a bíróságon is, megerősítve az ő gyanújukat az ORÖ törvénysértő gazdálkodásának részleteiről. Makaiék az Origo kérdésére visszautasították az ORÖ vezetőinek magyarázatát, miszerint ők csak vádaskodnak, amikor nagy összegeket keresnek rajtuk, ráadásul a pénz valójában tizede, százada az általuk említettnek, mert nem ismerik a tizedesvesszőt.

Dokumentumok igazolják, hogy papíron történtek kifizetések, valójában nem Forrás: Origo

A vizsgálóbizottság tagjai a feljelentésükhöz csatolt dokumentumokkal, kimutatásokkal kívánja bizonyítani, hogy valósak a több százmilliós összegek, amelyek eltűntek - számos olyan esetről tudnak, hogy több százezres tételeket az ORÖ papíron kiutalt személyeknek és intézményeknek, ám azok sosem kapták meg a pénzt, és nem is tudni, hová lett. Fiktív számlákról, fals átutalásokról beszéltek.

Egyszerre három feljelentést is tettek az alternatív bizottság tagjai Forrás: Origo

Elmondták azt is, hogy Farkas Flórián a múlt héten körlevelet küldött az ORÖ képviselőinek, amelyben mindenkit azzal nyugtatott, hogy semmi gond nincs a gazdálkodással, jogsértés nem történt, és nem is nyomoznak az ORÖ ügyében. Ám a vizsgálóbizottság tagjai több, folyamatban lévő ügyészségi nyomozást is említettek, és úgy vélik, Farkas Flórián szégyent hozott a cigányságra, becsapta az ORÖ-t és Orbán Viktort is. Erről hamarosan a miniszterelnöknek is el kívánnak juttatni egy levelet.