Senkinek sem vágják ki a máját Szabolcsban

Szervkereskedelem
SCIENCE & TECHNOLOGY Color MEDICINE medical healthcare INDUSTRY COMMERCE commercial equipment device devices surgical SURGERY SCISSORS funding cut cutting budget reduced kidney dish organ sale BLACK MARKET transplantation TRANSPLAN
Medical costs. Conceptual image of US dollar bills in a surgical kidney dish. This could represent the high costs of modern medical healthcare.
Vágólapra másolva!
Nincsenek szervkereskedők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében – közölte csütörtökön a megyei rendőrség. Azért írták ezt, mert a napokban egyre több rémhír jelent meg az interneten, és egy megyei lapban közölt cikk is hasonlóról írt. 
Vágólapra másolva!

Naponta bukkannak fel a közösségi portálokon olyan rémhírek, amelyek arról szólnak, hogy valakik egy – általában nagy, fekete autóval – járják a vidéki településeket, ahonnan gyermekeket rabolnak el, és

szervkereskedőknek adják el őket.

A rémhírek elértek Szabolcsba is, ahol a megyei napilap „Emberi szervekkel kereskednek” címmel közölt egy cikket, amelyben egy alapítvány vezetőjét idézik, aki korábban azt mondta, hogy

„százezerért már Magyarországon is eladnak embereket”.

Az Origo megkereste az ügyben a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányságot. Fülöp Gergely szóvivő azt mondta, hogy „nincs szervkereskedelemre utaló bűnügyi információ a megyében”. Az illegális szervkereskedelemre utaló pletykák nem igazak, senki sem kereste ilyen ügyben a rendőröket, és máshonnan sincs hasonló információjuk – tette hozzá.

Évente hallani ilyen híreket

Az üggyel kapcsolatban az Országos Rendőr-főkapitányság is kiadott egy közleményt. Azt írták, hogy már találkoztak a közösségi portálokon terjedő rémhírekkel, amelyeknek általában semmi alapjuk,viszont aggodalmat kelthetnek az emberekben.

A közösségi oldalakon visszatérően és gyakorlatilag évente bukkannak fel hasonló híresztelések.

Az ORFK arra kéri az embereket, hogy ha valaki valóban azt tapasztalja, hogy gyermeke, vagy bárki más veszélyben van, azonnal szóljon a rendőröknek, minden ügyet kivizsgálnak.