Újabb 75 buszt legózik össze a BKV

autóbusz KÖZLEKEDÉSI ESZKÖZ Budapest, 2014. május 15.
A BKV telephelyén összeszerelt autóbusz a társaság Kelenföldi járműtelepén 2014. május 15-én. A BKV május 16-án állítja forgalomba az első járművet, amely úgynevezett PKD-konstrukcióban készült el: a b
Budapest, 2014. május 15. A BKV telephelyén összeszerelt autóbusz a társaság Kelenföldi járműtelepén 2014. május 15-én. A BKV május 16-án állítja forgalomba az első járművet, amely úgynevezett PKD-konstrukcióban készült el: a busz részegységenként érkezett a Magyar Autóbuszgyártó Kft.-től, az összeszerelést a közlekedési társaság végezte el. A társaság eddig három, hasonló konstrukcióban készülő buszt vásárolt és további 15 forgalomba állítását tervezi. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Még 75 olyan új autóbusz állhat forgalomba a meglévő 18 mellé, amelyeket nem készen vett a BKV, hanem a gyártó által leszállított részegységekből saját szakembereivel maga szerelt össze. Így a közlekedési cég szerint mintegy tizedével kevesebbe kerül egy-egy új busz.
Vágólapra másolva!

Aláírta a BKV a szerződést újabb 75 darab PKD - Partially Knocked Down, azaz részben összeszerelt - autóbusz beszerzésére - értesült az Omnibusz blog. Ilyen, a BKV által összeszerelt járműből már 18 fut Budapesten: az első három még 2014 végén állt forgalomba, azóta másik 15-öt szereltek össze.

Ilyenek a BKV telephelyén, PKD-konstrukcióban összeszerelt autóbuszok Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A blog szerint a BKV elégedett volt a járművekkel, ezért januárban újabb 75 buszra írtak ki tendert. Ezen a korábbi V127-es típus is indult környezetbarát, Euro VI-os motorral, de már nem a Széles Gábor tulajdonában lévő Ikarus, hanem a MABI-bus égisze alatt, így ők lesznek a szállítók.

Mint arról az Origo is beszámolt, a PKD konstrukcióban készülő járművek a BKV korábbi közlése szerint 12 százalékkal olcsóbbak, mint egy komplett jármű. Kerestük a közlekedési vállalatot, hogy meg tudják-e erősíteni a 75 busz beszerzéséről szóló hírt, ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.