Csak együtt védhetik meg magukat az EU-tagállamok

Budapest, 2015. június 16.
Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén a Parlamentben 2015. június 16-án.
MTI Fotó: Mohai Balázs
Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén
Vágólapra másolva!
Az EU-tagállamok egyike sem képes egyedül szembenézni az Európát fenyegető kihívásokkal, az európai országok csak együtt védhetik meg magukat - mondta Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke, az Európai Néppárt képviselője az európai kül- és biztonságpolitikáról szólva az Országgyűlés külügyi bizottságának keddi ülésén.
Vágólapra másolva!

Elmar Brok kiemelte: korábban azt hitték, már nincs szükség védelempolitikára Európában, nem kell a terület védelmével foglalkozni, nem kell nagy hadseregeket fenntartani, de az elmúlt évben bebizonyosodott, hogy igenis lehetséges a háború Európában, ami hatalmas változást jelent.
Ha azonban az országok külön-külön akarnak gondoskodni a védelmükről, az nem költséghatékony és nem is feltétlenül garantálja a megfelelő védelmet - jelentette ki.

A NATO mindenkit véd

Nagyon fontos a NATO jelentette kollektív védelem, amelyre az elmúlt 25 évben kevesebb figyelmet fordítottak - mondta. Hozzátette: nem lehet hagyni, hogy egyes országok biztonságosabbak legyenek, mint mások, azt kell elérni, hogy valamennyi ország egyforma védelemben részesüljön. A képviselő hangsúlyozta:

szükség van európai hadseregre, de ehhez még nagyon sokat kell tenni.

Fontos, hogy az EP-nek ebben döntési joga legyen.

Nem számított orosz agresszióra

Elmar Brok kijelentette: korábban a feszültség ellenére sem gondolta volna, hogy Oroszország erőt alkalmaz majd Ukrajnával szemben. Ami Ukrajnával történt, a nemzetközi jog súlyos megsértése, márpedig Európának meg kell védenie a nemzetközi jogot - mutatott rá. Véleménye szerint csak a nemzetek egyenlőségén és szuverenitásán alapuló béke képzelhető el Európában, és egyetlen országnak sincs joga ahhoz, hogy megsértse egy szomszédos ország szuverenitását, ezt Oroszország esetében sem lehet elfogadni.

Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának elnöke az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén Forrás: MTI/Mohai Balázs

Össze kell tartaniuk a tagállamoknak

A képviselő szerint bár egyetlen országnak sem előnyös a szankciók fenntartása Oroszországgal szemben, az uniós tagállamoknak össze kell tartaniuk. "Azt kell mondani az agresszornak, hogy legyen neki drága az agresszió", és ha a háború nem is lehet megoldás, szükség van a másfajta eszközökre - magyarázta. Elmar Brok úgy látja, hogy Európának és Oroszországnak is az lenne a legjobb, ha rendeződnének a politikai és gazdasági kapcsolataik.

Közös felelősség az Iszlám Állam megfékezése

A politikus a menekültkérdéssel kapcsolatban azt mondta: Európának nagyobb felelősséget kell vállalnia az Iszlám Állam terrorszervezet megfékezésében, segítenie kell, hogy béke és szabadság legyen az érintett régiókban, az embereknek a szülőföldjükön kell lehetőséget biztosítani, hogy biztonságban élhessenek.

Azokat, akik erre valóban rászorulnak, be kell fogadni, de nem élhetnek vissza ezzel a lehetőséggel

- mondta. Hozzátette: a Juncker-terv (az a kvótarendszer, amely meghatározná, hogy a tagállamoknak hány menekültet kell befogadniuk) része lehet a megoldásnak.

Ellenzéki képviselők is kérdeztek Forrás: MTI/Mohai Balázs

Különbséget kell tenni a bevándorlók között

Csenger-Zalán Zsolt (Fidesz), Balla Mihály (Fidesz), Mesterházy Attila (MSZP) és Szelényi Zsuzsanna (Együtt) egyaránt a bevándorlásról kérdezte az EP-képviselőt. Elmar Brok elmondta:

különbséget kell tenni a Nyugat-Balkán felől és a Közel-Keletről, Afrikából érkező bevándorlók között.

A Juncker-tervvel kapcsolatban azt mondta, a tagállamoknak készen kell állniuk a kompromisszumra, és ugyan kvótarendszer önmagában nem jelent megoldást, ahogyan más tervezett lépés sem, de ha több intézkedést egyszerre tesznek meg, az segíthet abban, hogy európai megoldás szülessen a problémára.

Nem lehet bezárni az ajtókat Moszkva felé

Mesterházy Attila, Szelényi Zsuzsanna és Meszerics Tamás, az LMP EP-képviselője az Oroszországhoz fűződő viszonyról is kérdezett. Elmar Brok kijelentette: a szankciók nem jelentik minden, Oroszországgal fenntartott kapcsolat megszakítását, ugyanakkor ezek a tevékenységek nem árthatnak az európai szolidaritásnak. Viszont "nem lehet bezárni az ajtókat" Moszkva felé - jelentette ki.

Magyarország nagy barátja

Németh Zsolt (Fidesz), az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke azt mondta, Elmar Brok "Magyarország nagy barátja", aki sokat tett azért, hogy ne vesszen el az "a közös élmény", amelyet a rendszerváltozás a magyaroknak és a németeknek jelentett: a demokratikus értékrendszer alapján kötött szövetség. Egyúttal arra kérte Elmar Brokot, segítsen abban, hogy a Nyugat-Balkán felől érkező menekülthullámra is legalább akkora figyelem jusson, mint a Földközi-tenger felől érkezőre, mert úgy tűnik, az előbbiről Nyugat-Európa nem akar tudomást venni.