Pittella: Orbán hazudik, Európa a magyarok barátja

ujhelyi istván pitella gianni neidermüller péter ujhelyi istván neidermüller péter
PES kongresszus, 2015.06.11.
Vágólapra másolva!
Európa a magyarok barátja, Magyarország javát akarja, még ha Orbán Viktor hazugságokat is mond erről, és az ellenkezőjét állítja - mondta az Európai Szocialisták frakcióvezetője Budapesten, a párt kongresszusának első napján. Gianni Pittella szerint a baloldal nincs válságban, és tud megoldást Európa problémáira.
Vágólapra másolva!

Hosszú és nehéz útja volt Magyarországnak, míg eljutott a demokratikus Európába, most nem szabad olyan utat választania, amely eltávolítja onnan. Ezt Gianni Pittella, az Európai Szocialisták frakcióvezetője mondta a baloldali magyar EP-delegáció tagjainak társaságában Budapesten.

Európa csak segíteni akar

Európa a magyarok barátja, Magyarország javát akarja - jelentette ki Gianni Pittella, aki szerint a magyar kormányfő, Orbán Viktor hazugságokat állít erről, amikor úgy állítja be Brüsszelt, mintha befolyásolni akarná Magyarország belügyeit, és fenyegeti a magyar népet.

Ujhelyi István, Gianni Pittella és Niedermüller Péter a budapesti kongresszuson Fotó: Bielik István - Origo

Ez nem igaz, Európa segíteni akar, de valóban

szembenáll azokkal, akik a nem demokratikus útra akarják terelni Magyarországot

– mondta az olasz szocialista politikus. Megjegyezte, hogy a halálbüntetés kérdésében, illetve a menekültekkel kapcsolatban Orbán Viktor olyan légkört teremtett, ami miatt megszűnt iránta a bizalom.

Az európai szocialisták frakcióvezetője szerint az, amit Orbán Viktor tesz, elfogadhatatlan Európában Fotó: Bielik István - Origo

A politikus úgy vélte, hogy az, amit Orbán Viktor tesz, "elfogadhatatlan Európában, hiszen az Európai Unió mindig a szabadságjogok védelme mellett áll". Pittella elismerte, hogy "Európa sem tökéletes", vannak problémái. Ennek nevezte a fiatalok magas munkanélküliségét és a bevándorlás kérdését is.

Minden ötödik fiatal munkanélküli

Európában minden ötödik 25 év alatti fiatalnak nincs munkája, és összesen 5,5 millió fiatal munkanélküli – részletezte a probléma nagyságát Ujhelyi István, a magyar baloldali EP-delegáció MSZP-s vezetője. A politikus szerint az európai szociáldemokraták ezen kívánnak változtatni.

Ujhelyi István (a képen balra) a fiatalok munkanélküliségét tartja a legnagyobb problémának Fotó: Bielik István - Origo

Ujhelyi részint ennek a körülmény tudta be egyébként a fiatalok radikalizálódását és a populizmus térnyerését is Európában. Bejelentette, hogy az EP szocialista és demokrata frakciójában egy javaslatcsomagot állítottak össze, amely például a 25 év alattiak teljes foglalkoztatottságát célozza.

Nincs válságban az európai baloldal

A Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Niedermüller Péter a szocialista és demokrata frakciót mint az európai progresszív baloldali politika megvalósítóját mutatta be, szerinte a frakció munkája három pilléren nyugszik: munkahelyteremtés, szolidaritás, igazságosság és esélyegyenlőség, jog.

Niedermüller Péter úgy vélte, nem kell temetni a baloldalt, megerősödik még Európában és Magyarországon is Fotó: Bielik István - Origo

Niedermüller szerint a baloldali gondolkodás előreviszi Európát, szerinte Magyarországon is megerősödhet a baloldal, a szocialisták és demokraták frakciója pedig a 2019-es EP-választás után reményei szerint a legerősebb képviselőcsoport lesz a parlamentben.