Fideszes villongások és lángoló honvédségi repülő

Jak-52
Pápa, 2005. szeptember 26. Egy JAK-52 es oktatógép érkezik a felújított pápai bázisrepülőtér megnyitásakor. A rekonstrukciós beruházás célja az volt, hogy a pápai bázis korszerű, NATO tartalék-repülőtérként álljon rendelkezésre. Ezentúl fogadni tudják a NATO és a magyar légierő valamennyi géptípusát a repülőtéren. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Sokan léptlék át a zöldhatárt Szegedtől délre, egy részüket elfogták a rendőrök. Ismét baleset ért egy magyar katonai gépet, Paks II.-ről pedig új, eddig nem ismert tanulmányokat hozott nyilvánosságra a PM politikusa. A Fideszben sem szűnnek a belháborúk, Lázár János szavait pedig pontosították. Ez volt a hét.
Vágólapra másolva!

Az ujjlenyomatvétel és a rendőrségi fellépés miatt kezdett zendülést a zöldhatár tiltott átlépése után elfogott és a röszkei befogadóállomásra szállított szíriai, afgán és afrikai menekültek egy csoportja a röszkei befogadóállomáson csütörtökön. A helyszínen vékony falú fémhangárokban zajlik az ügyintézés, az épület közelében álló tudósítók így jól hallhatták, hogy a bent lévők angolul skandálnak – szabadságot követeltek, illetve azt, hogy az ENSZ tegyen valamit az érdekükben.

Afgán és pakisztáni menekülteket tartóztattak fel a rendőrök a szerb határ közelében Ásotthalomnál Forrás: AFP/Csaba Segesvari

A helyszínen rengeteg rendőr jelent meg, egy részük sisakban és testpáncélban. Végül, a Csongrád megyei rendőrök szerint, „a konfliktus megoldódott”. A menekültek egy részét

olyan táborokba szállították, ahol volt még hely

az elszállásolásukra.

Beindult az áradat

A röszkei befogadóállomáson az után lett nagy tömeg, hogy a déli határszakaszt elérte a migránsok egy nagyobb hulláma. Csak hétfőn 659 menekültet állítottak meg a szerb–magyar határon, többségüket Csongrád megyében. Az embercsempészek már teherautókat is használnak. A rendőrség szerdán a magyar–szerb határ és Szeged peremkerületei közötti erdős-bozótos területet fésülte át, aznap is több száz határsértőt fogtak el. A város környékén péntek óta a Készenléti Rendőrség lovas rendőrei is járőröznek.

Összetört repülő

A magyar légierőnél is sorozatszerűen ismétlődnek a balesetek. Legutóbb csütörtökön járt szerencsétlenül egy Jak-52-es gyakorlógép Szolnokon. A légcsavaros repülő még a levegőben gyulladt ki, és bár a gépet sikerült letenni a földre, az egyik pilóta olyan súlyosan megégett, hogy még aznap éjjel műteni kellett.

Munkagép takarítja a Szolnok Helikopterbázis futópályáját, miután egy kiképzési repülés végéhez közeledve a repülőtér fölött tűz ütött ki a Magyar Honvédség egyik Jak-52-es oktatógépén. Ketten voltak a gépen, az egyik pilóta súlyos égési sérüléseket szenvedett Forrás: MTI/Bugány János

Pénteken Hende Csaba honvédelmi miniszter azt mondta, hogy a pilóták a kikapcsolt motorral való leszállást gyakorolták. Az első kísérlet sikeres volt,

a második leszállásnál viszont kigyulladt a motor.

A honvédelmi miniszter szerint a gyakorlógép kifogástalan állapotban volt. Hende Csaba elismerte, hogy a történtek megnehezítik a pilóták kiképzését, de a balti államok légtérvédelmét így is tudja vállalni Magyarország.

Kockázatos erőmű

A paksi atomerőmű bővítése hosszabb szünet után lett ismét téma a magyar belpolitikában. Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint a paksi erőmű pénzügyileg kockázatos, a villamosenergia-rendszert alapjaiban destabilizáló beruházás lesz, ami soha nem térül meg, és súlyos környezeti problémákat okoz majd. A politikus a Magyar Villamos Művek Zrt. belső elemzésére és az MTA feljegyzéseire hivatkozott, a dokumentumokat nyilvánosságra is hozta blogján. A Magyar Tudományos Akadémia viszont másnap arról adott ki közleményt, hogy nincs semmilyen nem nyilvános, a paksi bővítéssel foglalkozó tanulmányuk.

Az Energiaklubnál ugyanakkor készült egy tanulmány, amely szerint a Paks II. beruházás vállalatgazdaságossági szempontból akkor térülne meg, ha az erőmű élettartama alatt reálértéken a jelenleginél 75 százalékkal magasabb lenne a villamos energia nagykereskedelmi ára. A PM végül csütörtökön jelentette be: kikéri a 2014-ben aktualizált megvalósítási tanulmányt, hogy a közvélemény is megismerhesse, mennyire volt megalapozott a beruházás elindításáról szóló kormánydöntés.

Konfliktusok a Fideszben

Nemcsak az ellenzék szapulta viszont a kormányt és a Fideszt, újabb belharcokból is jutott kettő a hétre. Csütörtökön Tiffán Zsolt, a párt egyik baranyai országgyűlési képviselője tett szokatlanul éles hangú megjegyzést a Facebookon.

„Viktor! Vedd már észre!!!Ezek maffiózók!!!!” – írta a politikus,

aki szerint kormánypárti oldalról is terjesztenek róluk hazugságokat. „Nem tűröm el, hogy engem és társaimat - akik a szívünket kitettük az Ős-Dráva program sikere érdekében - nap mint nap megalázzanak! Többek között olyan politikai szereplők, akik a közéleti kurválkodáson kívül semmihez sem értenek, és semmit nem tettek még le az asztalra. Az Ormánság asztalára” - fogalmazott a politikus, aki a belviszállyal indokolta, hogy nem vesz részt egy kerékpártúrán.

Politikai kurválkodást emlegetett Tiffán Zsolt, a Baranya megyei közgyűlés elnöke Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Szerdán este pedig Tarlós István beszélt arról, hogy megüzenték neki: „Ha Budapest járatja a száját, akkor kevesebb uniós támogatást kap.” A főpolgármester nem árulta el, hogy név szerint kitől jött az üzenet, csak utalt arra, hogy a ledorongolás Lázár János felől érkezett. „A kassza kulcsa nem nálunk van” – ezzel valószínűleg arra célzott, hogy a budapesti uniós támogatások kérdésében a Miniszterelnökség dönt. Lázár János magára vette a főpolgármester szavait:

Lázár János szerint Tarlós István ott keres ellenséget, ahol nincs. Az újabb ellentétet a BKV finanszírozása körüli vita okozza – ezzel kapcsolatban Lázár János annyit mondott, hogy „Tarlós egy komoly ember, nem hiszem, hogy probléma lenne a részéről a kerületekkel és az agglomerációval megegyezni”.

Minimálbér és pontosítás

Lázár János persze nem csak a főpolgármesterrel foglalkozott a Kormányinfón, több fontos bejelentést is tett.

Lázár szerint nem szerencsés, hogy Tarlósnak minden bírálatról ő jut az eszébe Forrás: MTI/Kovács Tamás

Az egyiket – azt, hogy 5,5 százalékkal nő majd a minimálbér – a minisztérium másnap pontosította: azt közölték, hogy a miniszter szájából félreérthetően hangzott el a minimálbér mértékéről szóló információ, hiszen erről a kérdésről nem a kormány határoz, hanem a munkavállalók és a munkaadók egyeztetésein születik döntés.

A történet vége?

Péntekre egy húszéves történet végére is pont került: feladta magát az a 38 éves férfi, akit a Zalai megyei Csapiban 1996-ban elkövetett emberölés társtetteseként kerestek. A gyanúsított a pécsi rendőrkapitányságon jelentkezett, miután a Zala megye kapitányság csütörtökön elfogatóparancsot adott ki ellene. A Somogy megyei férfi

a sajtóból tudta meg, hogy keresik.

A gyanú szerint még 1996-ban a Zalakaroshoz közeli faluban társával fejbe lőtte és kirabolta egy ismerősét. Az ügyben már csak őt keresték, mert egykori feltételezett társát már a múlt héten őrizetbe vették.