Minden járásban lesz gimnázium

érettségi vizsga iskola diák
Debrecen, 2014. május 6. Egy diák a középszintű matematika érettségi vizsgán a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban 2014. május 6-án. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 1278 helyszínen 80 144 diák, emelt szinten 82 helyszínen 3897 vizsgázó tesz érettségi vizsgát. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.
Vágólapra másolva!

Módosították a törvényt

A tárca közleménye szerint erre lehetőséget ad a köznevelési törvény múlt héten megjelent módosítása, amely szerint "a szakképzési centrumok a gimnáziumi képzést nem csak kifutó rendszerben, hanem hosszú távon is folytathatják".

350 iskola került az NGM-hez

A kormány döntése alapján 2015. július 1-től mintegy 300, 2016. július 1-től pedig további 50 oktatási intézmény kerül majd a Nemzetgazdasági Minisztérium fenntartásába. A fenntartóváltáson áteső iskolák között vannak olyanok, amelyekben szakmai és gimnáziumi képzés egyaránt folyik, illetve 44 olyan intézmény is van, amelyekben a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ már korábban megszüntette a gimnáziumi képzést.

A változásokkal a tárca szerint sokakhoz közelebb kerülhet az érettségi lehetősége Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Alapértelmezett az érettségi

A gazdasági tárca megjegyzi: "a tanári álláshelyek számával kapcsolatosan a szakképzés átalakítása pedig további lehetőséget rejt magában", ugyanis ingyenes lesz a második szakképesítés megszerzése, illetve a szakképzési centrumok feladata lesz még a szakmunkás, szakiskolai végzettséggel rendelkezők felkészítése is az érettségire, ami - a 2016/2017-es tanévtől bevezetendő új iskolatípusokkal - mindenki számára alapértelmezetté teszi az érettségi megszerzésének lehetőségét.