Októberben lesz ítélet a 2006-os zavargásokról

2006, rendőrség, tüntetések
Budapest, 2006. október 23. Könnygázgránátot lőttek ki a tüntetőkre a Károly körúton. Folytatódtak az összecsapások a tüntetők és a rendőrök között az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulóján. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A 2006-os őszi események idején a rendőrség sodródott, az érdemi lépések elmaradtak - összegezte véleményét az ügyész a történtek kapcsán megvádolt rendőri vezetők perében elmondott vádbeszédében kedden a Fővárosi Törvényszéken.
Vágólapra másolva!

Három tábornok a vádlottak padján

Az ügyész elöljárói intézkedés, illetve utólagos felelősségre vonás elmulasztásával vádol három rendőrtábornokot - Bene László volt országos főkapitányt, Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és Dobozi Józsefet, a Rebisz egykori vezetőjét -, valamint 11 további rendőrtisztet. Korábban vádiratában az ügyészség felfüggesztett szabadságvesztést indítványozott.

Könnygázgránátot lőttek ki a tüntetőkre a Károly körúton Forrás: MTI/Kovács Tamás

Egész napos vádbeszéd

Az ügyész egész napos vádbeszédében a 2006. szeptember 19-ére virradó éjjel lezajlott, Szabadság téri tévéostrommal és a következő napok utcai összecsapásaival kapcsolatos parancsnoki felelősséggel foglalkozott. Felidézte, hogy Gyurcsány Ferenc akkori kormányfő 2006 májusi őszödi beszéde szeptember 17-én nyilvánosságra került, másnap Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője már egy petíció beolvasását követelte az MTV székházánál. Miután a köztévé vezetői ezt nem tették lehetővé, Toroczkai a Kossuth téren hosszabb ideje demonstráló emberek egy részével ment a székházhoz.

Rendőrök egy tüntetőt húznak ki abból a harckocsiból, amelyet az '56-os eseményekre emlékezve állítottak ki a Károly körúton, és amelyet a tüntetők beindítottak Forrás: MTI/Kovács Tamás

Bizonytalan volt a demonstráció jogi megítélése

A Kossuth téri, be nem jelentett demonstráció kapcsán az ügyész elmondta, hogy annak jogi megítélése bizonytalan volt. Ha a gyülekezési törvény hatálya alá tartozónak tekintették volna, akkor a rendőrségnek fel kellett volna oszlatnia, ha viszont a választási törvény vonatkozott rá - mint az akkoriban folyó önkormányzati választási kampány egyik eseményére - akkor nem lehetett feloszlatni.

Húzódoztak az oszlatástól

Az ügyész szerint a rendőrség kereste az indokokat ahhoz, hogy miként kerülhetné el az oszlatást. A büntetőperben ennek kapcsán ellentmondó vallomások születtek: a rendőrök szerint az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium döntött úgy, hogy választási gyűlés van a Kossuth téren, a tárca vezetői viszont arról beszéltek, hogy a rendőrség minősítette választási eseménnyé. Igaz, ezzel a minisztérium is egyetértett. Az ügyész szerint ez téves értékelés volt, hiszen a rendezvény nyilvánvalóan nem az önkormányzati választással foglalkozott.

Budapest, 2006. október 24. Rendőrök tüntetőket vezetnek el a Ferenciek terénél Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Nem lehetett váratlan

Az ügyész vádbeszédében vitatta egyes rendőr vádlottaknak és tanúknak azt az állítását, hogy a rendőrséget váratlanul, felkészületlenül érték az események, hiszen már az eseményeket megelőzően tömegoszlatásra készültek. Az MSZP Köztársaság téri székházánál erőszakos tömegre számítottak, még olyan információk is voltak, hogy traktorral jönnek a tiltakozók. A Kossuth téren is voltak előzményei a későbbi eseményeknek, a rendőrparancsnokok már napközben feszültek voltak. Az ügyész szerint álságos az a vádlotti védekezés, hogy békés demonstrációra számítottak.

Rendőrök könnygázgránáttal oszlatják a tömeget a Ferenciek terén Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Nem védte meg a székházat

A vádbeszéd hosszan foglalkozott a székház védelmével megbízott helyszínparancsnok mulasztásaival. Kitért arra, M. Gábor negyedrendű vádlottat Gergényi Péter bízta meg, ám M. Gábor a parancsot nem hajtotta végre, nem látta el helyszínparancsnoki feladatait, nem védte meg a székházat. A helyzet 18-án este annyira kaotikussá vált a tévészékház épületében, hogy sem M. Gábor felettesei, sem az épületet védő rendőrök nem tudták, valójában ki a helyszínparancsnok.
Az ügyész felidézte, hogy az egyik székházban lévő rendőr a parancsnokai kérdésére úgy jellemezte a helyzetet: amerre néz, rendőrt lát, de szervezetlenek, erőtlenek, hiányzik belőlük az akarat és a bátorság.

Tanácstalan kívülálló

M. Gábor helyszínparancsnok egy tanú szerint úgy viselkedett, mintha tanácstalan kívülálló lenne. Egy másik rendőrtiszt, aki érzékelte az egyszemélyi vezetés hiányát, maga kezdte irányítani a védekezést. Eközben hiába érkeztek újabb és újabb erők a székházhoz, az erősítést elaprózottan vetették be, így az gyorsan felmorzsolódott.

Barikádot építenek a tüntetők az Erzsébet híd pesti hídfőjénél Forrás: MTI/Honéczy Barnabás

Füst és könnygáz

A székház elhagyására a vádlotti védekezések szerint a sérült rendőrök kimentése, illetve a fojtó könnygáz és épület előtt égő autók füstje miatt volt szükség. Az ügyész azt mondta: az események idején a rendőri kommunikációban szó se volt sérültek kimentéséről, a televízió dolgozói pedig a füst és könnygáz ellenére tovább dolgoztak az épületben. A negyedrendű vádlott az eljárás során védekezett azzal is, hogy az események idején beszámítási képessége enyhe fokban korlátozott volt.

Elmulasztotta az intézkedést

Az ügyészség a székházostrom kapcsán lényegében azt rója Gergényi Péter terhére: az események során világossá kellett válnia számára, hogy a helyszínparancsnok nem hajtja végre a székház megvédésére vonatkozó parancsot. A főkapitány ennek ellenére nem intézkedett parancsa végrehajtása érdekében, például oly módon, hogy leváltja a feladatai ellátására alkalmatlanná vált helyszínparancsnokot.

Gergényi Péter Budapest akkori rendőrfőkapitánya Forrás: MTI/Kovács Tamás

Megállítatlan túlkapások

A tévészékház ostromát követő eseményekkel kapcsolatos vádpontokra az jellemző: a csapaterős rendőri intézkedések során az alegységparancsnokok az ügyészség szerint nem tettek azért, hogy alárendeltjeik túlkapásait, az általuk elkövetett bűncselekményeket megelőzzék, félbeszakítsák, illetve utólag kivizsgálják.

Bajtársi összetartás

Az ügyész elmondta azt is, hogy ezekben az esetekben a rendőrtanúkra jellemző volt a bajtársi összezárás, igyekeztek homályossá, bizonytalanná tenni a tényállást. Az ügyész reagált Morvai Krisztinának, a Jobbik EP-képviselőjének korábbi tanúvallomására is, amely szerint az ügyészség önkényesen válogatott a cselekmények között és csak néhány ügyet vizsgált ki. Az ügyész emlékeztetett arra, hogy csaknem 200 rendőri bántalmazás iratait nézték át, ennek alapján 35 elöljáró felelősségét vizsgálták és 10 esetben emeltek vádat.

Utcai zavargások felszámolására használt vadászpuska, mellyel a gumilövedékek különböző típusait lövik ki, balra kézi könnygázgránátvető a védőfelszerelésbe öltözött rendőrökkel. Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

Ítélet: októberben

A vádbeszéd egy hét múlva folytatódik, azt követően kezdődnek a védőbeszédek, amelyek a nyári ítélkezési szünet után is folytatódnak. Az elsőfokú ítéletet a vádlottak utolsó szó jogán előadott védekezése után, várhatóan októberben hirdethetik ki. A vádlottak az eljárás során következetesen tagadták bűnösségüket.