Vágólapra másolva!
Csaknem 11 millió forintot keresett a katasztrófavédelem főigazgatója mellékállásaival az elmúlt négy évben. Három cégben is tisztséget viselt havi fizetésért – a Belügyminisztérium kitart amellett, hogy ezek a megbízások jogszerűek voltak. Tollár Tibor mostanra mindegyik másodállásáról lemondott.
Vágólapra másolva!

Havi 50–150 ezer forintos fizetésért dolgozott főállása mellett különböző cégek igazgatóságában, illetve felügyelőbizottságában Tollár Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója. Ezek a mellékállások az elmúlt négy évben több mint 10 millió forint jövedelmet jelentettek számára – derült ki a belügyminiszter által közzétett összesítésből. Pintér Sándor szerint mindez jogszerű volt.

Nem egy, három cég

Tollár Tibor vezérőrnagy április közepén lett az OKF főigazgatója, akkor vette át a másodszor is nyugdíjba vonult Bakondi Györgytől a szervezet irányítását, előtte Tollár az OKF gazdasági főigazgató-helyettese volt. Előléptetése előtt derült ki, hogy évek óta igazgatósági elnöke az állami tulajdonú BM Heros Zrt.-nek, amiért havi 150 ezer forintos javadalmazás jár neki.

Tollár Tibor vezérőrnagy kinevezésekor - Bakondi György utódja lett az OKF élén Fotó: Bielik István - Origo

Az álláshalmozás nyilvánosságra kerülése után ugyan Tollár Tibor még OKF-főigazgatói kinevezése előtt, áprilisban lemondott a BM Heros Zrt.-nél betöltött tisztségéről, ám mint azóta a Lánglovagok portál kiderítette, a tábornok másik két, a katasztrófavédelemhez még ennyire sem köthető gazdasági társaságnál is vállalt megbízatást.

Nem nyomoznak utánuk

Az Origo is beszámolt arról, hogy Árok Kornél volt tűzoltó-szakszervezeti vezető az ügyészséghez fordult Tollár megbízatásai ügyében. Árok arra hivatkozott, hogy a szolgálati törvény az OKF vezetőinek tiltja, hogy főállásuk mellett más munkaviszonyuk legyen, ráadásul szerinte felmerül a közokirat-hamisítás gyanúja is, hiszen Tollárnak nyilatkoznia kellett az összeférhetetlenségről.

Árok Kornél az ügyészséghez fordult, de nem tudni, elrendeltek-e az ügyben nyomozást Forrás: Origo

Május közepén a Központi Nyomozó Főügyészség döntött is az Árok-féle feljelentésről, de arról, hogy miként határoztak, a volt szakszervezeti vezető a napokban kapott csak értesítést. Árok Kornél az Origónak elmondta, hogy elutasították a feljelentést, mert az összeférhetetlenség kérdését polgári jogi vitának tartják, a nyilatkozatokkal pedig az ügyészség szerint nem követhettek el a vezetők okirat-hamisítást.

Sok kicsi sokra megy

Időközben az is kiderült, hogy eddig összesen mennyit keresett Tollár Tibor a mellékállásaival. Az MSZP-s Harangozó Tamás írásbeli kérdésére ugyanis a belügyminiszter tételesen felsorolta, hogy az OKF-főigazgató melyik cégnél, mennyi időn át és mennyiért töltött be tisztségeket.

Pintér Sándor belügyminiszter válaszából kiderült, mennyit keresett mellékállásaival Tollár Tibor Fotó: Bielik István - Origo

Pintér írásbeli válasza alapján az Origo kiszámolta, hogy Tollár Tibor az elmúlt négy-öt évben a három cégtől összesen 10,73 millió forint jövedelemhez jutott. A belügyminiszter válaszában kiemelte, hogy Tollár Tibor "a betöltött tisztségei után szabályosan vette fel javadalmazásait", megbízásai pedig nem voltak összeférhetetlenek az OKF-nél betöltött főállásával.

A BM szerint jogszerű

Válaszában a miniszter megismételte, hogy az új szolgálati törvény július 1-jei hatálybalépése "egyértelműen rendezi az összeférhetetlenség szabályait", egy korábbi, hasonló kérdésre adott válaszában pedig jelezte, hogy "Tollár Tibor ezen rendelkezéseknek megfelelően fog eljárni, és a jogszabály hatálybalépését megelőzően lemond a felügyelőbizottsági tisztségeiről".

Tollár Tibor, Bakondi György és Pintér Sándor Fotó: Bielik István - Origo

Az Origo a szaktárcához fordult, hogy tisztázzuk: hogy lehet, hogy Tollár Tibor megbízatásai jogszerűek voltak, de július 1-jétől nem lesznek azok, pedig a régi és az új szolgálati törvény ebben a tekintetben nem különbözik: a régi és az új változat szerint is "vezetői beosztást betöltő személy – az (5) bekezdésben foglaltak kivételével – munkavégzéssel járó egyéb jogviszonyt nem létesíthet".

A válasz egyszerű volt: a felügyelőbizottsági és az igazgatósági tisztségek nem számítanak munkavégzéssel járó egyéb jogviszonynak. Tollár Tibor is csak azért mondott le ezekről a megbízatásokról, mert főigazgató lett, egyébként pedig "a gazdasági társaságban tisztséget betöltő személy nem pusztán összeférhetetlenség elkerülése okán kezdeményezheti felmentését".

Másokat is érintett

Nem csak Tollár tábornoknak kellett megválnia mellékállásaitól, hanem több más OKF-es vezetőnek is. Csak a BM Heros Zrt.-ben négy másik vezető is érintett volt: ketten az igazgatóság, ketten pedig a felügyelőbizottság tagjaként.

Többen lemondtak másodállásukról az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetői közül Fotó: Origo

Az Origo kérdésére a Belügyminisztérium a négy másik OKF-es vezetőről azt írta, hogy időközben mind a négyen lemondtak tisztségeikről a BM Heros Zrt.-nél, ennek "cégbírósági átvezetése folyamatban van", de amúgy az ő megbízatásuk sem volt összeférhetetlen.