Kicsit kiszerettek Gyurcsányból a választók

Gyurcsány Ferenc Budapest, 2015. június 11.
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró körútjának utcafórumán a XIII. kerületi Szent István parkban 2015. június 11-én.
MTI Fotó: Kallos Bea
Budapest, 2015. június 11. Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke pártja Megélhetést! Biztonságot! elnevezésű országjáró körútjának utcafórumán a XIII. kerületi Szent István parkban 2015. június 11-én. MTI Fotó: Kallos Bea
Vágólapra másolva!
Alig mozdultak a pártok népszerűségi mutatói áprilishoz képest, de a Demokratikus Koalíció rosszabb eredményeket kapott a teljes lakosság és a biztos pártválasztók körében is.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt negyedévben alig változott a parlamenti pártok támogatottsága, ez derül ki a Tárki közvélemény-kutató legfrissebb adataiból. A népszerűségi mutatókban csak a statisztikai hibahatáron belüli 1-2 százalékos változások történtek.

Több a bizonytalan

Egyedül a politikából kiábrándultak tábora nőtt nagyot: az áprilisi 40 százalék után júliusban a választópolgárok 45 százaléka mondta azt, hogy nem tud vagy nem akar választani a jelenlegi kínálatból.

Aki választana, az nem nagyon változtatta meg a véleményét április óta.

A parlamenti pártok közül a Gyurcsány Ferenc vezetésével működő Demokratikus Koalíció egy-egy százalékot vesztett mind a teljes népesség, mind a biztos pártválasztók körében. A DK-ra az áprilisi öt százalék után júliusban négy százalék szavazna. A biztos pártválasztók között jobban áll a párt támogatottsága, de itt is csökkent a népszerűség: áprilisban még kilenc százalék szavazott volna rájuk, júliusban csak nyolc százalék.

Gyurcsány Ferenc - kicsit rontott a pártja nyárra Forrás: MTI/Kallos Bea

A teljes népesség körében a Fidesz-KDNP is rontott egy százalékot: az áprilisi 23 százalékról 22 százalékra csökkent a támogatottságuk. Őket vigasztalhatja, hogy a biztos pártválasztók körében viszont kicsit tudtak javítani, az áprilisi 38 után júliusban 39 százalékon álltak.

A Jobbik – bár továbbra is a legerősebb ellenzéki párt - népszerűtlenebb lett: a teljes népességben az áprilisi 14 százalékról 13 százalékra romlott az eredménye, a biztos pártválasztók között pedig nem változott, mindkét hónapban 24 százalék volt.

Az MSZP viszont minden fronton javított: az áprilisi 10 százalékot követően júliusban 11 százalékra jött fel a teljes népesség körében, tavasszal pedig a pártválasztók 17 százaléka szavazott volna rájuk, most 19 százalékot gyűjtenének össze.

Alig mozdultak

Az LMP támogatottsága felemásan alakult: míg a teljes népesség körében javított egy százalékot (két százalékról három százalékra kúszott fel a népszerűsége), a pártválasztók körében rontott ugyanennyit (ötről négy százalékra csökkent).

Az Együtt és a Párbeszéd Magyarország külön-külön egy százalékon állt tavasszal is, és júliusban is a teljes népesség körében. Előbbi a pártválasztók körében javítani tudott, egyről két százalékra, utóbbi ebben a körben is maradt egy százalékon.