A többség támogatja a budapesti olimpiát

Olimpiánk csak lehet, de olimpiai parkunk már biztosan van
Vágólapra másolva!
A magyarok csaknem fele pártolja azt az elképzelést, hogy olimpiát rendezzenek Budapesten, a pártszimpátia azonban befolyásolja, hogy ki hogyan vélekedik a kérdésről, derül ki a Nézőpont Intézet Heti Válasz megbízásából készített reprezentatív felméréséből. A kutatás a pártok támogatottságát is vizsgálta, és felmérés szerint az elmúlt fél évben a kormánypártok stabilizálták táborukat.
Vágólapra másolva!

A Nézőpont Intézet felmérése szerint

a megkérdezettek 49 százaléka támogatja az olimpiarendezés ötletét,

42 százalékuk pedig ellenzi a budapesti olimpiát. A válaszadók véleményét nem befolyásolta életkoruk, iskolai végzettségük, vagy szubjektív társadalmi helyzetük, közölte a cég.

A pártoktól is függ

A pártpreferencia viszont annál inkább lényeges szempontnak tűnik a téma megítélésében: a Fidesz-szimpatizánsok közel 80 százaléka támogatja a budapesti olimpiát, az ellenzéki szavazók viszont általánosságban nem támogatják az elképzelést.

A Nézőpont Intézet megjegyzi, hogy a DK szimpatizánsai a legelutasítóbbak: 95 százalékuk nem ért egyet azzal, hogy Magyarország olimpiát rendezzen.

Nem változott a Fidesz-KDNP népszerűsége

A felmérés a pártok közti erőviszonyok alakulását is vizsgálta. A kormánypártok támogatottsága a teljes népesség körében tartósan 27-30 százalékpont között állandósult az elmúlt fél évben. Mint írják,

júliusban a megkérdezettek 28 százaléka szimpatizált a kormánypártokkal,

ami statisztikailag nem különbözik a júniusi 30 százaléktól.

A Jobbik támogatottsága jelenleg 13 százalékos, közölte a Nézőpont Intézet. A radikális párt előző fél éves erősödése a tapolcai siker hatása után kifulladni látszik: az akkori 19 százalékos szinthez képest a júliusban mért 13 százalék egyértelmű visszaesést jelent.

A baloldali pártok támogatottságában statisztikai értelemben nincs érdemi elmozdulás az előző hónaphoz képest: a szocialistákkal 9 százalék szimpatizál, míg a DK 6, az Együtt 2, a PM 1, az LMP 4 százalékot tesz ki. A rejtőzködők és nem szavazók aránya a júniusi 33 százalék után most 35 százalék, közölte az intézet.

A választási részvételükben biztos potenciális szavazók körében a Fidesz-KDNP 41, a Jobbik 26, az MSZP 11, a DK 9, az Együtt 4, a PM 2, az LMP pedig 6 százalékot tesznek ki.

A cég 2015. július 24-29. között, az ország felnőtt lakosságára reprezentatív, ezerfős mintán végzett kutatást az olimpiarendezés és a pártok támogatottságának témájában.