Áder János sorra rúgja ki a szerbeket

Áder János, Köztársasági elnök
Áder János köztársasági elnök, Origo interjú 2015.
Vágólapra másolva!
Újabb négy személy - mindannyian szerbek - magyar állampolgárságát vonta vissza Áder János köztársasági elnök - derült ki a Magyar Közlönyből. Az államfő rendszeresen von meg magyar állampolgárságot olyanoktól, akik jogszerűen nem szerezhették volna meg.
Vágólapra másolva!

Három újvidéki és egy palánkai személy - mindannyian szerbek - magyar állampolgárságát vonta meg Áder János a friss Magyar Közlönyben közzétett köztársasági elnöki határozat szerint.

A hivatalos lapban az utóbbi időben szinte havonta jelennek meg hasonló határozatok,

egyenként akár tucatnyi állampolgárság visszavonásáról.

Jogsértően szerezték meg

Erre egy ok lehet a törvény szerint - erre hivatkoznak is. Ez így hangzik: "A magyar állampolgárság visszavonható attól a személytől, aki magyar állampolgárságát a jogszabályok megszegésével, így különösen valótlan adatok közlésével, illetve adatok vagy tények elhallgatásával a hatóságot félrevezetve szerezte meg." Van azonban tíz év elévülési idő, az után nem lehet visszavonni.

Előzetesben Szepessy Zsolt

A magyar állampolgárság megszerzéséhez vezető honosítási folyamattal összefüggő bűncselekmény gyanúja miatt egyébként nemrég helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság Szepessy Zsolt volt monoki polgármestert, az élettársát és a nő fiát.

Szepessy Zsolt (balra), az Összefogás Párt elnöke, volt monoki polgármester Forrás: MTI/Vajda János

Mint arról az Origo is beszámolt, azzal gyanúsítják őket, hogy több száz ukrán állampolgárnak ígértek pénzért közbenjárást a magyar állampolgárság megszerzésében. A gyanú szerint 2013-ban közel 600 ukrán állampolgárnak pénzért azt ígérték, hogy a törvényi feltételek hiányában is segítenek megszerezni nekik a magyar állampolgárságot.