BKV-per: visszavonta az ügyészség a Nokia-dobozos vádat

Hagyó Miklós, volt szocialista főpolgármester-helyettes a kecskeméti bíróságon, hagyó-per, tárgyalás
Vágólapra másolva!
Harmincöt oldalas vádmódosítást terjesztett be az ügyészség a BKV-per tárgyalásán a Kecskeméti Törvényszéken zajló büntetőperben. A korábbi két eset helyett már csak egy Nokia-dobozos kenőpénz átvételével vádolják Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest, pedig mindkét vádpont ugyanazon, azóta visszavont vallomáson alapult.
Vágólapra másolva!

Újabb, a BKV-per kezdete óta sorrendben a hatodik vádmódosítást terjesztette be az ügyészség a századik tárgyalási napon a Hagyó Miklós és társai elleni büntetőeljárásban a Kecskeméti Törvényszéken. Csökkentették a vádirat szerint okozott kárérték összegét, és enyhítettek a volt MSZP-s főpolgármester-helyettes elleni vádpontokon is.

Két dobozból egy maradt

A 35 oldalas vádmódosítás legfontosabb része, hogy az ügyészség kivette a vádak közül azt, amelyik egy ízben egy nokiás dobozban elhelyezett, 15 millió forint kenőpénz elfogadását írta Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes számlájára. Ez volt a legsúlyosabb vádpont a korábban a BKV-ért felelős városházi politikus ellen.

- olvasta fel a tárgyaláson az ügyész. Csakhogy Hagyót kétszer 15 millió forint kenőpénz átvételével vádolták, a vádirat szerinti másik, 2009-es esetet az ügyészség nem vonta vissza.

Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes a tárgyalásra érkezik Forrás: MTI/Ujvári Sándor

Ez azért érdekes, mert

mindkét vádpont az említett Balogh Zsolt volt BKV-vezérigazgató ellentmondásos nyomozati vallomásán alapult.

Azt Balogh már a per egy korábbi szakaszában, 2012-ben sem vállalta, idén januárban pedig bocsánatot is kért egy tárgyaláson Hagyótól, sőt kijelentette: nem adott át pénzt neki - sem nokiás dobozban, sem máshogy.

Megszüntették a nyomozást

Mint arról az Origo beszámolt, a Nokia-dobozos vádponttal összefüggésben idén júniusban megszüntette a vesztegetés miatt indult nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség, mivel az indoklás szerint "a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése, és az eljárás folytatásától sem várható eredmény".

A nyomozást megszüntető ügyészségi határozat

Forrás: Origo

A 2015. június 23-i keltezésű, nyomozást megszüntető határozatból az is kiderül, hogy

az ügyben 2012. november 9-én rendeltek el nyomozást, tíz hónappal azután, hogy 2012 elején az ügyészség vádat emelt Hagyó Miklós ellen

- más mellett ebben a vádpontban is.

Csökkent a kár összege

A Nokia-dobozos vád mellett más pontokon is módosította csütörtökön a vádiratot az ügyészség. Két vádlottat például a hűtlen kezelésről szóló vádpontban kivettek a bűnszervezeti minősítésből, így esetükben enyhébb lett a kiszabható büntetési tétel.

Volt olyan vádlott is, akinél egy vádpontot ejtettek, de egy másikat újként beleírtak a vádiratba.

Csökkentette az ügyészség a vádlottak által a vádirat szerint okozott kár mértékét is. Több, külső cégekkel kötött szerződést kivettek a vádiratból, ami összesen mintegy 40 milliós kárértékcsökkenést okozott. Néhány ilyen megbízásról korábban azt állította a vádirat, hogy szükségtelen volt, később már csak azt, hogy túlárazott, most pedig többet ki is húztak a vádiratból.

A hónap végén folytatják

A BKV-per szeptember 29-én folytatódik a Kecskeméti Törvényszéken. A vádlottaknak és védőiknek addig lesz lehetőségük reagálni a vádmódosításra, illetve tehetnek javaslatot bizonyítási eljárásra. Az eredetileg szeptember 22-ére tervezett vádbeszéd ezért október 15-ére csúszik - pontosabban négy tárgyalási napon át tart majd. Ezután következnek a védői perbeszédek.

Századik tárgyalási nap

A mostani volt egyébként kereken a századik tárgyalási nap a BKV-perben, amit időközben egyszer az elejétől újrakezdtek. Az első tárgyalás 2012. június 13-án volt, és a 72. tárgyalási napon, 2013. december 12-én jött az a fordulat, hogy az egész büntetőeljárást újra kell kezdeni. Az újrakezdés ráadásul több hónapnyi illetékességi vita következménye volt.

Balogh Zsolt volt BKV-vezér és Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes egy sajtótájékoztatón Forrás: MTI/Beliczay László

Ennek előzménye a büntetőpernek az illetékes Fővárosi Törvényszékről vidékre helyezése volt 2012 elején, ám ezt

az Alkotmánybíróság 2013. decemberi döntése felülírta, hiszen megsemmisítették az ügyáthelyezés intézményét.

Vagyis azt a jogszabályt, amely alapján a 2012 januárjában az Országos Bírósági Hivatal élén hivatalba lépett Handó Tünde az ügyet Kecskemétre helyezte.

A csütörtök volt a századik tárgyalási nap az időközben újrakezdett BKV-perben Forrás: MTI/Ujvári Sándor

A vidéki bíróságok ezután a BKV-pert visszaadták a Fővárosi Törvényszéknek, ám az nem tartotta magát illetékesnek, így a Kúria döntött: visszahelyezte az ügyeket vidékre. Ezzel hónapok teltek el, és az ilyen, kiemelt ügyekben a 3 hónapnál hosszabb "szünet" esetén a tárgyalást újra kell kezdeni. A per 2014. július elsején indult újra, azóta ez volt a huszonnyolcadik tárgyalási nap.