Magyar szögesdrót-politikáról ír 42 értelmiségi Merkelnek

angela merkel troll beszed
Germany's Chancellor Angela Merkel addresses a press conference at Elmau Castle near Garmisch-Partenkirchen, southern Germany, on June 8, 2015 at the end of a G7 summit. Germany hosts a G7 summit at the Elmau Castle on June 7 and June 8, 2015. AFP PHOTO / ROBERT MICHAEL
Vágólapra másolva!
Negyvenkét magyar értelmiségi fordult nyílt levélben Angela Merkel német kancellárhoz a Magyarországra érkező menekültek befogadásáért.
Vágólapra másolva!

"Európa körül zajló polgárháborúk elől menekültek ezreiért, akik az Európai Unió csődöt mondott menekültügyi politikájának túszaiként és egy egyre fékeveszettebb nemzeti kormányzat játékszereként kénytelenek Magyarországon emberhez méltatlan körülmények között a bizonytalan holnaptól rettegni" - írja levelében az a negyvenkét értelmiségi, akik Angela Merkelhez fordultak. Az aláírók - köztük Demszky Gábor, Budapest korábbi polgármestere és Aczél Ágnes szociológus - a Népszabadság online-on közzétett levelükben szégyenletesnek és megalázónak tartják a kialakult helyzetet, hiszen szerintük eddig a magyarok arra lehettek büszkék, hogy ők bontották ki az első követ a berlini falból.

A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros XV. kerületében, Rákospalota határában Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A levélben felsorolják, hogy a kormány plakátokon és tévéműsorokon keresztül félelmet kelt a menekültekkel szemben, amivel nincs más célja, mint a szélsőjobboldali szavazók megnyerése. Azt is megemlítik, hogy a szélsőjobboldali parlamenti képviselők szavazataival szeptember 15-től már menekültügyi válsághelyzetre hivatkozva szükségállapotot vezethetnek be. Merkelnek címezve még azt írják, hogy "A szolidaritás és a humanitás fölmondásának politikusai ugyan magyar politikusok, de egyszersmind az Ön pártszövetségesei is.

Hónapok óta úgy viselkednek Magyarországon, mintha az Európai Néppárt kikiáltotta volna a xenofóbia kalifátusát, és bevezette volna az intolerancia és a nemzeti önérdek saríáját."