Ellenzéki szavazatokra is számítanak Orbánék

Szijjártó Péter; Orbán Viktor
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az Országházban
Vágólapra másolva!
A parlamenti képviselők többségének álláspontja szerint meg kell védeni a nemzeti szuverenitást - összegezte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a kedd reggeli ötpárti egyeztetésen elhangzottakat.
Vágólapra másolva!

A tárcavezető sajtótájékoztatóján közölte: Orbán Viktor miniszterelnök utasította Trócsányi László igazságügyi minisztert, hogy a szerdai kormányülésre készítsen olyan javaslatokat a kötelező kvótákkal szembeni fellépésről, amelyek - az ötpárti tanácskozás alapján - élvezni fogják a parlamenti pártok többségének támogatását.

Erős felhatalmazást kérnek

A kormányhatározatot a parlament elé tárják, ugyanis erős felhatalmazással szeretnék felvenni a küzdelmet a kötelező kvótákkal szemben - magyarázta. Hozzátette, hogy a december 4-ei jogvesztő határidő időt ad a kormánynak, hogy teljesítse a pártok kérését. Az igazságügyi miniszter a közeljövőben szlovák és cseh partnerével is egyeztet a témában.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyilatkozik az Országházban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Jogrendszer, jogszerűség, nemzeti szuverenitás

Szijjártó Péter a megbeszélésen elhangzottakból arra következtetett, hogy a képviselők többsége olyan álláspontot támogat, amely szerint helyre kell állítani az európai jogrendszert, jogszerűséget, és meg kell védeni a nemzeti szuverenitást. Közölte: sem Magyarországnak, sem Európának nem érdeke, hogy a kötelező bevándorlókvótákról szóló döntés hatályban maradjon.

Tagállami jogok elvonása történik

Felidézte: noha az Európai Tanács kétszer is arra a konklúzióra jutott, hogy ha lesz kvóta, akkor az csak önkéntes lehet, az Európai Bizottság ezzel szemben álló javaslatot tett, a kötelező kvótát pedig - nem konszenzussal, hanem többségi döntéssel - elfogadta a bel- és igazságügyi miniszterek tanácsa.
Ezzel egy nem létező jogi fogalom jött létre, és az Európai Bizottság gyakorlatilag módosította a dublini szerződést, holott erre ebben a formában nem kerülhetett volna sor. Nemzeti parlamentek nélkül ilyen döntést nem lehet hozni, erőteljesen felmerül a tagállami jogok elvonásának, a nemzeti szuverenitás megsértésének esete - szögezte le a miniszter.

Illegális bevándorlás: a frakciókkal egyeztetett Orbán Viktor Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda / Árvai Károly

Kacsa

Szijjártó Pétert kérdezték arról a lapértesülésről, miszerint megválik a diplomácia irányításától. Azt felelte: év elején jelent meg az első hír a tárca szétválasztásáról, azóta ez nem történt meg. Arra, hogy ezt ő kérte volna, azt válaszolta, emlékezne rá, ha ilyet tett volna, de ilyen beszélgetés a miniszterelnök és közte nem volt. Ez megint egy ugyanolyan kacsa, amilyen már egyszer januárban felmerült, és alaptalannak minősült - értékelt.