Felmentést kért a vádlottra az ügyész a BKV-perben

Vágólapra másolva!
Bizonyítottság hiányában a BKV volt humánpolitikai igazgatójának felmentését indítványozta a BKV-per tárgyalásán az ügyész. A volt igazgató korábban több hónapot volt előzetesben, majd egy vitatott 86 milliós, nagyrészt végkielégítésből származó összeg felvétele miatt emeltek ellene vádat.
Vágólapra másolva!

A BKV-per egyik vádlottjának, a közlekedési cég volt humánpolitikai igazgatójának felmentését kérte az ügyész a Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettes és társai ellen Kecskeméti Törvényszéken folyó BKV-perben.

Nem bizonyítható

A volt igazgató munkaviszonyát több mint 30 év után 2008-ban közös megegyezéssel megszüntették, majd végkielégítés, jutalom és egyéb jogcímeken

összesen bruttó 86,2 millió forintot - nettó több mint 51 millió forintot - fizettek ki neki.

A vádlott a kifizetést megelőzően, 2008 tavaszán nyugdíjjogosulttá vált, de ezután továbbfoglalkoztatták a közlekedési vállalatnál.

Homonnai János ügyész elmondta, hogy a vádlott úgy maximalizálta a munkaviszonya megszüntetéséhez és a nyugdíjazásához kapcsolódó járandóságait, hogy egyes esetekben szabálytalanul járt el, de a nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy megtévesztette volna feletteseit.

Év végéig folyik a per

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró közölte, az ügyész perbeszédét a tervek szerint november 10-én folytatja, majd 12-én fejezi be, egyben akkor tesz indítványokat a vádlottak büntetésére. A védői perbeszédek november 26-án kezdődnének és egész decemberben tartanának.

Hagyó Mikóst és társait hűtlen kezelés bűntettével és más bűncselekményekkel vádolja az ügyészség.

Mint arról korábban a Népszava beszámolt, a volt humánpolitikai igazgatóé volt az a végkielégítési eset, amely 2009-ben a BKV-botrányt elindította. A lap felhívta a figyelmet a BKV könyvvizsgálója, ­a Deloitte ­által a cég 2008. évi mérlegéhez fűzött teljességi nyilatkozatra is, miszerint a társaság jogszerűen fizeték ki a végkielégítést a továbbfoglalkoztatott vezető, a későbbi vádlott számára.