Nincs hol aludnia a kilakoltatott agydaganatos asszonynak

Kilakoltatás
Kilakoltatás, Kilakoltattak egy agydaganatos asszonyt, vesebeteg férjét és 12 éves kisfiukat a VIII. kerületi Magdolna utcából. A Város Mindenkié Egyesület aktivistái a helyszínen élőlánccal tiltakoztak, de elvitték őket a rendőrök.
Vágólapra másolva!
Már csütörtök este sem tud hol aludni Lendvai Andrea, akit családjával együtt csütörtök délelőtt lakoltattak ki abból a Magdolna utcai lakásból, ahol 1984 óta élt. Az agydaganatos asszony 1,2 millió forintos tartozást halmozott fel, a részletfizetést azonban az új józsefvárosi lakásrendelet miatt nem tudta igénybe venni. A VIII. kerületi önkormányzat szerint ők minden segítséget felajánlottak, de a család nem fogadta el.
Vágólapra másolva!

Nem tudja, hol alszik ma este a Józsefvárosból kilakoltatott agydaganatos asszony. Lendvai Andrea az Origónak azt mondta, két nap múlva indul következő orvosi kezelésére, azonban fogalma sincs, hogy addig hova menjen.

Andreának csak a bútorai maradhattak a lakásban, neki mennie kellett Fotó: Polyák Attila - Origo

Huszonkettes csapdája

A család kálváriája két éve kezdődött, ekkor emelkedett jogerőre a kilakoltatásukról szóló bírósági döntés.

Összesen 1 millió 200 ezer forinttal tartoznak,

de hiába kértek részletfizetést, nem volt érvényes lakásbérleti szerződésük, ami nélkül viszont nem tudnak fizetni.

„Ez a huszonkettes csapdája. Ha nincs lakásbérleti szerződésünk, nem kapjuk meg a részletfizetést, ha viszont nem törlesztünk – márpedig egyben biztos nem tudjuk megtenni – akkor nem írhatjuk alá a szerződést” – mondta az Origónak Andrea.

Rendőrök érkeztek a kilakoltatáshoz Fotó: Polyák Attila - Origo

A józsefvárosi lakásrendelet 2015 júniusában hatályba lépett módosítása óta nem lehet szerződést kötni olyan emberekkel, akiknek tartozása van az önkormányzat felé, illetve azokkal sem, akik jogcím nélkül laknak egy lakásban.

Kollégái gyűjtöttek

Az asszony betegségét 13 éve diagnosztizálták. Itthon túl hosszú lenne a várólista, azóta Bécsbe jár kezelésekre – már ha tud. (Állapota miatt, ha rosszak lesznek a laboreredményei, néhány napon belül meg kell kapnia az infúziót.) A külföldi kórház pénzbe kerül, ezért az utóbbi időben nem volt lehetősége a gyógykezelésre. Jelenleg mindössze 38 kiló. A következőre kezelésre kollégái adták össze a pénzt.

Andrea egy szupermarketben dolgozik, kilakoltatása ellenére holnap is munkába áll,

mert – mint mondja – az élet megy tovább.

Műtétre váró fia a helyi gyermekotthonba került, nagyon jó körülmények közé, ami némileg megnyugtatja. Idősebb fia – aki már nagykorú – egy osztálytársánál fog lakni. Férjének talált helyet egy átmeneti szociális otthonban, így csak az ő lakhatása kérdéses.

Az asszony gyermeke átmeneti otthonba került Fotó: Polyák Attila - Origo

Andreát és családját végül csütörtök délelőtt lakoltatták ki abból a Magdolna utcai bérházból, ahol 1984 óta élt. A lakás rossz állapotban volt, egy szobában laktak mindannyian.

Élőlánccal tiltakoztak

A Város Mindenkié Egyesület aktivistái élőlánccal próbálták megakadályozni a kilakoltatást, de nem jártak sikerrel. A szervezet azt írta,

a rendőrség tíz embert állított elő, közülük hatot bilincsben vittek el.

„Mivel az aktivisták szabálysértést követtek el és csak passzív ellenállást tanúsítottak, a bilincselés aránytalan volt, ami ellen a csoport kifogást fog tenni” – írták.

Durván bánik a rendőrség a Magdolna utcában a tömeges kilakoltatások ellen demonstráló aktivistákkal. Ahogy a videón is...

Posted by Kettős Mérce on Thursday, 15 October 2015

Megosztott vélemények

A környéken lakóknak megoszlik a véleménye a történtekről. Egyesek az önkormányzatot, mások a kilakoltatott embereket hibáztatják.

– mondta egy bámészkodó asszony.

„Én is 76 ezer forint anyaságit kapok egy hónapra. Három kisgyerekem van, maga szerint ez mennyire elég? De inkább eszünk zsíros kenyeret teával, így villany is van, meg gáz is” – tette hozzá.

Megérkezett a rendőrség a Magdolna utcai tervezett kilakoltatáshoz, ahol A Város Mindenkié aktivistái élőlánccal állták...

Posted by Kettős Mérce on Thursday, 15 October 2015

A kerület segített volna

Józsefváros önkormányzata szerint ők mindent megtettek, hogy a család ne kerüljön az utcára. Az Origónak azt írták: a több millió forintos tartozást felhalmozó családdal kapcsolatos

döntést a bíróság mondta ki, nem az önkormányzat.

A bírói végzésben foglaltak már két éve jogerőre emelkedtek, azt a végrehajtó teljesíti, az önkormányzat ezt megakadályozni nem tudja.

Sára Botond alpolgármester szerint Andrea családja számára az elmúlt 12 évben a Józsefvárosi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ számtalanszor ajánlotta fel a segítségét, de ezt egyetlen alkalommal sem fogadták el.

Nem működtek együtt

Az Önkormányzat mindezzel együtt elfogadhatatlannak tartja, hogy a család egyetlen tagja is utcára kerüljön, éppen ezért a héten is többször megkereste az érintetteket, de – mint fogalmaztak – ők továbbra sem működnek együtt.

Kocsis Máté utasította az önkormányzatot, hogy segítsen a családnak Fotó: Tuba Zoltán [origo]

Kocsis Máté polgármester utasította a Családsegítő Központ és az Önkormányzat vagyonkezelő cégének vezetőjét, hogy mielőbb keressenek lehetőséget arra, hogy a család együtt maradhasson.

Andrea ezzel szemben azt állítja, hogy

az önkormányzat mindössze egy cédulát dugott a bejárati ajtójukba,

amit hat nappal később a szomszédok találtak meg.

A végrehajtók most annyit megengedtek neki, hogy 25 ezer forint bérleti díjért egy hónapig még a lakásban hagyhassák a bútoraikat, így legalább azzal nem kell törődnie.

Feljelentést tesznek

A Város Mindenkié Egyesület adatai szerint

Józsefvárosban közel 5000 önkormányzati lakás van,

amelyeknek mindössze 9 százalékát adják ki szociális alapon és közel 300 lakás üres.

A kerület évente több mint 14 millió forintot költ az üresen álló lakások fenntartására. 2014. január 1. és 2015. július 1. között összesen 454 végrehajtási eljárást és 305 kiürítési eljárást indítottak a kerületben, ami több száz családot sodort a hajléktalanság veszélyébe.

Erőss Gábor, a Párbeszéd Magyarországért elnökségi tagjai csütörtöki sajtótájékoztatóján elmondta: feljelentést tett a Józsefvárosi önkormányzattal szemben, amiért a kerület felújított ingatlanjait a vállalt feltételekkel ellentétben nem szociális bérlakásként hasznosítja.