Magyarok is dolgoztak a multinacionális autótolvaj-bandában

Autótolvaj, autó lopás, autó feltörés
Vágólapra másolva!
Megosztoztak az autólopással járó feladatokon azok a magyar, szlovák és szerb bűnözők, akiket nemrég kaptak el a rendőrök. Ahogy a bűnözők is nemzetközi hálózatot üzemeltettek, a rendőrök is együttműködtek egymással.
Vágólapra másolva!

Gépjárműlopásra szakosodott szervezett, nemzetközi bűnözői csoportot számoltak föl magyar, szerb és szlovák rendőrök - jelentette be Takács Tibor, az országos rendőrfőkapitány helyettese hétfőn sajtótájékoztatón Röszkén.

A magyar, a szlovák és a szerb bűnözők széleskörű munkamegosztásban dolgoztak.

A hálózat Szlovákiában és Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban tevékenykedett.

  1. Az autókat ezekben az országokban a szlovák bűnözők lopták el. Ők gyorsan átütötték a gépkocsik azonosító adatait is.
  2. A banda szerb tagjai vitték a papírmunkát. Ők készítették el a járművek okiratait, legtöbbször valódi, lopott dokumentumok átalakításával.
  3. A magyar gyanúsítottak intézték az értékesítést. Megrendelték és továbbadták az autókat.

Takács Tibor elmondta, hogy a magyar, a szerb és a szlovák rendőrség 2015 februárjában kezdett konspiratív együttműködést.

Hétfőn a három országban egyszerre kezdődtek el a házkutatások.

A gyanúsítottakat is egyszerre kezdték üldözni.

Képünk illusztráció Forrás: AFP/PNS

Magyarországon eddig három gyanúsítottak fogtak el - köztük olyat is, aki ellen már hasonló bűncselekmények elkövetése miatt folyt eljárás. A rendőrök Magyarországon húsz helyen tartottak házkutatást, és eddig tíz autót találtak meg. A rendőrök szerint ez csak "a jéghegy csúcsa", az eljárások végére várhatóan jóval több lopott járművet azonosítanak.

Dejan Kovacevic, a szerb rendőrség szervezett bűnözés elleni szolgálatának vezetője elmondta, hogy Szerbiában tizenhárom emberrel szemben intézkedtek, és tízet őrizetbe vettek közülük. Eddig 29 járművet foglaltak le.

Kilenc esetben már biztos, hogy azonosító adataikat meghamisították.

Szabadkán, Újvidéken, Sidben és Kamancon húsz helyen tartottak házkutatást, négy műhelyben is: kettő alvázszámok, kettő dokumentumok hamisítására szakosodott - közölte.

A gyanúsítottak ellen szervezett bűnözői csoportban való részvétel és közokirat-hamisítás mellett pénzmosás miatt is eljárás indult, mivel olyan nagy értékű gépkocsikat loptak, amelyeket a végfelhasználók számára is magas áron kínáltak - tudatta Dejan Kovacevic.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az autókat optimális esetben az azonosítás és a gépjárműszakértői vélemény elkészítése után kaphatják vissza az eredeti tulajdonosok.