Orbán Viktor a menekültügyből akar élni

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában
Orbán Viktor
Vágólapra másolva!
Elmaradt az őszre várt politikai fordulat, a kormányfő a menekültügy segítségével akar túlélni - véli a Policy Agenda. Friss elemzésük szerint a kormányzatnak hamarosan választ kell adnia az egészségügy és az oktatás legégetőbb kérdéseire, amihez nem lesz elég a frissen felállított Miniszterelnöki Kabinetiroda.
Vágólapra másolva!

2014 végétől kezdve egyre nehezebb politikai helyzetbe került a Fidesz. A migrációs válság betetőzése előtt úgy nézett ki, hogy új politikai korszakot kell kezdeniük, amely révén megmutathatják, mit szeretnének megvalósítani a kormányzati ciklus végére. Ebből eddig semmi sem valósult meg. A Policy Agenda elemzése szerint a kormányfő láthatólag kidobott minden erre vonatkozó tervet az ablakon, és politikailag csak a menekültügyből akar élni.

Csökkenő népszerűség

Ez év tavaszán általánossá vált a belső elégedetlenség, hogy nem látszik, mit akar a kormány elérni 2018-ig. A csökkenő támogatottság, az elvesztett időközi választások pedig megmutatták, hogy nagyon illékony a kormány népszerűsége, és ha ráragad az a bélyeg, hogy nincsenek elképzelései az ország gondjainak orvoslására, akkor könnyen veszíthet szavazókat.

Orbán Viktornak jókor jött a migrációs válság Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Jött a menekültválság

Az új politikai program meghirdetésének apropóját az adta volna, hogy az OECD az egészségügyet és az oktatási rendszert vizsgáló tanulmánya több ponton is kritizálta a magyar helyzetet. Noha az OECD-anyagok még 2012-es adatokra támaszkodtak, a jelentés indokot adhatott volna egy kormányzati újratervezéshez. Ez elmaradt, mivel a menekültválság miatt a kormányfőnek már nem volt fontos egy új politikai kezdeményezés, ezért az egész ügyet augusztus végére tolták át - írja elemzésében a Policy Agenda.

Új témák kerülhetnek elő

Abban egyetértenek az elemzők, hogy csak a menekültüggyel nem lehet kihúzni 2018-ig. Hatásai kampánytémát fognak szolgáltatni, de a választók érdeklődését csak rövid ideig lehet ezzel lekötni. A Policy Agenda várakozásai szerint az elkövetkező hónapokban újra tisztán belpolitikai témák kerülnek majd előtérbe, amelyek már kormányzati válaszokat igényelnek majd. Az egészségügyi és az oktatási rendszer mellett új elemként jelenhet meg a munkaerőpiac és hiányszakmák kérdése is.