Orbán: Erről senki sem kérdezett minket

Orbán Viktor
Budapest, 2015. október 30. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában a Magyar Rádió stúdiójában 2015. október 30-án. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök szerint „Európa népei kezdenek felébredni”, rájöttek arra, hogy a bevándorlás kulturális kérdés, „az identitásunk forog kockán”. Brüsszeltől azonban nem várhatunk megoldást, a problémát a nemzetállamoknak kell megoldaniuk, ahogyan azt Magyarország a maga részéről meg is tette – mondta a kormányfő pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában.
Vágólapra másolva!

„Mi magyarok nem pontosan értjük ezt a vitát, mi egy másik időzónában élünk” – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió 180 perc című műsorában. Mi már megoldottunk egy problémát a határok lezárásával. Az EU még mindig nem tudja, hogy elfogadja azt a magyar álláspontot, hogy a határokat meg kell védeni – vélekedett a kormányfő.

Percről percre

Orbán Viktor péntek reggeli interjúját az Origo percről percre tudósította.

A visszatoloncolás – amit Lázár János csütörtökön elutasított – is szóba került. Orbán szerint Magyarország „ma a stabilitás szigete” közbiztonsági vagy gazdasági szempontból.

A miniszterelnök szerint nőtt a terrorfenyegetettség,

„terroristából egy is sok”, felborulhat a bevándorlók miatt a közbiztonság.

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Európa népei kezdenek felébredni Forrás: MTI/Illyés Tibor

Görögország a kulcs

Orbán szerint Görögország az egész helyzet kulcsa, ha megvédenék a határt, nem jutnának be a menekültek az EU-ba. Szerinte a határvédelmi munkát nem végzik el a görögök, pedig ők mást állítanak. „Nagyon erős emberi jogi aktivista attitűd” érvényesül szerinte Athénban és Brüsszelben is, ez a gond.

Orbán felhívta a figyelmet arra, hogy a Magyarország által ellenzett európai uniós kvótarendszer terve „átnőtt egy még nagyobb veszélybe”, mert az Európába beérkezők szétosztását állandó mechanizmussá alakítanák. „Ezt végképp nem fogadjuk el” – jelentette ki Orbán Viktor.

Szerinte az EU-tagsággal nem jár együtt, hogy illegálisan érkezett embereket be kéne fogadnunk.

Ez az alapjait kérdőjelezi meg a nemzetek Európájának

– mondta a miniszterelnök, aki szerint senki sem kérdezte meg az európaiakat, hogy szeretnének-e ennyi bevándorlót. A bevándorlás okaként a baloldali emberi jogi hozzáállást jelölte meg Orbán.

Orbán továbbra is elveti a kvótarendszert Forrás: MTI/Illyés Tibor

Félmillió új munkahely

Tíz év alatt egymillió új munkahelyet ígért a kormány, Orbán szerint ezt még tartják, és sorolta a munkahelyteremtési és -védelmi eredményeket. Ígérete szerint a következő időszakban félmillió új munkahelyet kell létrehozni.

Végül az állami földek eladása került szóba, az ellenzéki bírálatokra reagált. Ezeket szimpla gyalázkodásoknak nevezte, mivel a törvények egyértelműek:

egy embernek csak 300 hektár földje lehet.

Csak gazdák vásárolhatnak földet, és nem laknak 20 kilométernél távolabb a földtől, ezek az előfeltételek. „Akkor vagyunk biztonságban, ha a gazdáknál van a föld” – mondta Orbán, aki szerint az EU-s szabályok betartásával akadályozni kell, hogy a külföldiek földhöz jussanak.