Újra gyanús helyre kerültek a roma felzárkóztatási pénzek

Farkas Flórián
Budapest, 2011. november 21. Farkas Flórián, a Fidesz képviselője, az Országos Roma Önkormányzat elnöke érkezik az Országgyűlés plenáris ülésére. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Több mint egymilliárd forintot költött az Országos Roma Önkormányzat és a Türr István Kutató és Képző Intézet a már nevében is nehezen értelmezhető "Roma közigazgatási rendszer" kiépítésére. A projekt dokumentumai szerint 600-700 ezer forintért szerveztek olyan 30 órás tanfolyamokat, amelyek piaci alapon néhány tízezer forintért elérhetők lettek volna. 
Vágólapra másolva!

Mint ahogyan arról az Origo is beszámolt, a kormány a szabálytalan költések miatt elvette a roma pénzeket az Országos Roma Önkormányzattól (ORÖ) és odaadta a Türr István Képzó és Kutatóintézetnek (TKKI).

Farkas Flórián miniszterelnöki biztos Forrás: MTI/Kovács Tamás

Hadházy Ákos az LMP korrupcióügyi szóvivője szerint viszont rosszabb helyre nem is tehették volna a pénzt, miután úgy tűnik, a TKKI is nagyvonalúan kezelte a pályázati pénzeket. A politikus sajtótájékoztatón ismertette azokat a dokumentumokat, amelyeket közérdekű adatigényléssel szerzett meg a két intézménytől.

Ennek alapján a TKKI 850 millió forintot költött a következő tételekre:

  • 1200 ember 30 órás képzése 700 millió forintért. Ez fejenként 600-700 ezres tandíjat jelent, miközben piaci alapon néhány tízezer forintból megoldható lett volna a feladat.
  • 22 millió forint tananyagra
  • 50 millió forint szoftverre

A projekt költségvetéséből nem derülnek ki a részletek, mindössze annyi, hogy több mint 500 millió forint ment el bérköltségre.

Már korábban is szoros kapcsolatban álltak

Az Országos Roma Önkormányzat, valamint a Türr István Kutató és Képző Intézet egyébként eddig is együttműködött, közösen dolgoztak például a Híd a munka világába, valamint az 1000 roma nő képzését célul kitűző projekteken. Mindkettő gyanús volt már korábban is,

az Emberi Erőforrások Minisztériuma például 228 millió forintot követel vissza az Országos Roma Önkormányzattól.

Az államreform programon (ÁROP) belül kifizetett pénzek fő felelőse az ORÖ volt, de ők csak valamivel több mint 100 millió forintot költöttek el.

Az összeg erre ment el:

  • "Közhasznú roma munnkaerő kölcsönző rendszer" felállítása 25 millió forintért, ezt az összeget közbeszerzésen adták oda a Roma Kisebbségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózatnak, amely a Dohány utca 76-ba van bejegyezve. Az ORÖ bejegyzett székhelye szintén itt van. A kitűzött célok megvalósulásnak nem sok nyoma van, még internetes oldaluk sincs.
  • "Roma pedagógiai szakmai szolgáltató intézmény", 25 millió forintért
  • "Roma közigazgatási hálózatot kialakító koordinátori hálozat", erre 28 millió forintot költöttek.
  • nyitó és zárórendezvény 1-1 millió forintért
  • projektmenedzsment 50 millió forintért

Ikotity István az LMP országgyűlési képviselője szerint érthetetlen, hogy Farkas Flórián mire kapja havi több mint egymilliós fizetését miniszterelnöki megbízottként, hiszen feladatai közé tartozik a roma pénzek felügyete is. Az LMP a "kamu" esélyteremtő, felzárkóztató programok leállítását, valamint Farkas Flórián roma felzárkóztatásért felelős miniszterelnöki biztos felmentését és felelősségre vonását szorgalmazza, miután antikorrupciós szakszóvivőjük egy újabb visszaélésről, egy 1 milliárd forintos projekt forrásainak "elherdálásáról" számolt be.