Utcát neveznek el Göncz Árpádról

nk20151006
Életének 94. évében, családja körében 2015. október 5-én elhunyt Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság volt elnöke. Göncz Árpádot 25 éve, 1990. augusztus 3-án választotta az Országgyűlés köztársasági elnökké, ezzel ő lett a rendszerváltozás utáni Magyarország első államfője. A felvétel 2013. június 9-én készült budapesti otthonában
Vágólapra másolva!
Budaörsi közterület viseli majd a néhai köztársasági elnök nevét, a Göncz Árpád utca a Városházához vezet a jövőben – bár a helyi fideszes és jobbikos képviselők ezt nem támogatták.
Vágólapra másolva!

Szerdán döntött arról a budaörsi önkormányzat, hogy utcát neveznek el Göncz Árpádról.

A közelmúltban elhunyt köztársasági elnök és fordító nevét viselő utca a Bibó térre vezet majd, ahol a Városháza is áll.

A jobboldal nem örült

A névadást Wittinghoff Tamás polgármester kezdeményezte, és a Budaörs Fejlődéséért Egyesület tíz önkormányzati képviselője elfogadta - írja a Budaörsi Info.

A helyi három fideszes képviselő indoklás nélkül tartózkodott, az egyedüli jobbikos pedig nemmel szavazott.

Budaörsön már biztosan lesz Göncz Árpád utca Forrás: MTI/Cseke Csilla

Úgy tudjuk, a jobbikos Császáriné Kolláth Tímea többek között Göncz Árpád SZDSZ-es múltjával és Horn Gyulával fenntartott baráti viszonyával indokolta elutasító döntését.

Három városban is tervezik

A korábban névtelen utca ettől függetlenül Göncz nevét kapja majd, bár konkrét időpontja még nincs a névadásnak.

Hamarosan Budapesten is teret neveznekk el az egykori államfőről,

az erről szóló előterjesztést a főpolgármester terjesztheti be. Gy. Németh Erzsébet a Fővárosi Közgyűlés DK-s képviselője először a Nyugati tér átnevezését javasolta, ezt a felvetést azonban elvetették.

Debrecenben egy civil csoport kezdeményezte, hogy utcát vagy teret nevezzenek el Göncz Árpádról, erről novemberben dönthet a helyi közgyűlés.