Colleen Bell: Magyarországnak joga van megvédeni a saját határait

Colleen Bell amerikai nagykövet Corvinus egyetem
Az amerikai nagykövet szerint az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy a migrációs válságra előírjon egy megoldást.
Vágólapra másolva!
 Az Egyesült Államok megérti, hogy Magyarországnak szuverén nemzetként joga van megvédeni a saját határait - mondta Colleen Bell budapesti amerikai nagykövet, hozzátéve: a menekülteket méltóságuknak megfelelően, humánusan kell kezelni, gondoskodni kell a biztonságukról.
Vágólapra másolva!

Az amerikai diplomata az M1 aktuális csatornán szombaton sugárzott interjúban kifejtette:

az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy a migrációs válságra előírjon egy megoldást.

Globális krízisről van szó, amely különösen nagy kihívást jelent Európában. Magyarország - néhány más országgal együtt - a legnagyobb kihívásokkal néz szembe, hiszen az Európai Unió és a schengeni övezet határán van - mutatott rá.

Az amerikai nagykövet szerint az Egyesült Államok nincs abban a helyzetben, hogy a migrációs válságra előírjon egy megoldást. Fotó: Polyák Attila - Origo

Nem csak nekünk szól az üzenet

Hozzátette: valamennyi ideérkező adatainak a feldolgozása a dublini megállapodásnak megfelelően rendkívül nehéz feladat Magyarországnak, és

Washington nem bírálja az ország döntését és azt, hogy miként igyekszik megoldani a válságot.


Colleen Bell hangsúlyozta: az Egyesült Államok támogatja az EU erőfeszítéseit egy átfogó és egységes megközelítés kidolgozására a válság megoldása érdekében. Ugyanakkor a menekülteket méltóságuknak megfelelően, humánusan kell kezelni, gondoskodni kell a biztonságukról. Az Egyesült Államok kormánya ezt az üzenetet közvetíti és nem csak Magyarországnak - mondta.

Szélsőségesség elől menekülnek

Megjegyezte: a menekültek az erőszakos szélsőségesség elől menekülnek, ők nem terroristák. Közölte:

az Egyesült Államok a világ egyik legbefogadóbb országa,

csak az elmúlt évben több mint hetven országból fogadott be menekülteket, így megérti az emberek szűrésének, biztonsági ellenőrzésének fontosságát.

Biztonságos a magyar környezet

A diplomata elmondta: a két ország rendészeti együttműködése is kiváló. Úgy vélte, a magyarok rendkívül biztonságos környezetet tudnak nyújtani állampolgáraiknak,

Magyarországon a fegyverrel elkövetett erőszakos cselekmények száma nagyon alacsony,

ami valóban dicséretet érdemel.