Lázár János is az Origóról tájékozódik

Lázár János Budapest, 2015. április 23.
Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban Kormányinfó 5. Mit miért tesz a kormány? címmel 2015. április 23-án.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapest, 2015. április 23. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban Kormányinfó 5. Mit miért tesz a kormány? címmel 2015. április 23-án. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Az adócsökkentés költségvetése lesz a jövő évi – mondta heti sajtótájékoztatóján Lázár János. A miniszterelnökséget vezető miniszter szerint július végén fogadhatják el az új büdzsét. Csökkentik az szja-t, valamint a sertéshús áfáját, a kórházak pedig még idén nagyszabású eszközbeszerzésbe kezdhetnek.
Vágólapra másolva!

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter még a jövő héten benyújtja a költségvetési törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, amely a tervek szerint július végéig el is fogadja majd a 2016-os büdzsé fő számait - mondta Lázár János. A miniszter hozzátette: ez az adócsökkentés költségvetése lesz. A korábbi bejelentésnek megfelelően egy százalékponttal csökken a jelenleg 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelemadó, amely így 2016-ban csak 15 százalékos lesz.

Lázár János szerint a 2016-os az adócsökkentés költségvetése lesz Fotó: Polyák Attila - Origo

Ez önmagában 110-120 milliárd forint bevételkiesést jelent a büdzsében – ennyivel több pénz marad ugyanakkor az embereknél. Még nagyobb arányban, a mostani 25 százalékról 5 százalékra csökkenti jövőre a kormány a sertéshús áfáját, ami további 25 milliárd forint "megtakarítást" jelent.

Marad a különadó

A dohánycégekre kirótt különadó viszont megmarad jövőre és azután is. A dohányipari cégek mintegy 11,5 milliárd forint "népegészségügyi hozzájárulást" fizetnek éves szinten a költségvetésbe, ez a kötelezettségük pedig megmarad 2016-ban és később is.

Könnyebb lesz a háziorvosoknak

Mentesíthetik az önkormányzatok a háziorvosokat az iparűzési adó megfizetése alól 2016-tól - erről is döntött a kormány. Lázár arról is beszámolt, hogy az EBRD-vel kötött eredeti megállapodásnak megfelelően 2016-ban megkezdik a bankadó csökkentését, a kabinet reményei szerint a pénzintézetek növelik a kihelyezett hiteleik nagyságrendjét.

A reklámadó 5,3 százalék lesz

A korábban ismertetett kormányzati tervek szerint – összhangban a korábbi reklámadó miatt Brüsszelben indult eljárással –, változik a reklámadó mértéke. Az érintett médiacégeknek 100 millió forintos árbevételi határ alatt nem kell adót fizetniük, a fölött 5,3 százalékot.

Lázár János azt is bejelentette, hogy 5,3 százalékos lesz az új reklámadó Fotó: Polyák Attila - Origo

A miniszter azt is elmondta: olyan megoldást nehéz találni, ami minden piaci szereplőnek jó, olyat pedig még nehezebb találni, ami az Európai Bizottságnak és a piaci szereplőknek is jó. Ezt a kulcsot terjeszti be a kormány, de ez még változhat. Idén mindenképpen bevételnek kell lennie ebből az adóból.

A lakosság dönthet

A miniszter arról is beszélt, hogy a kabinet ülésén a kormányhivatalok kapták feladatul annak megszervezését, hogy a lakosság dönthessen arról, melyik állami díjak csökkenjenek jövőre.

Pintér Sándor belügyminiszter kapta feladatul az e-kártya rendszer kidolgozását Fotó: Bielik István - Origo

Pintér Sándor belügyminiszternek feladatul szabták az e-kártya rendszer kidolgozását, ami egy személyi, társadalombiztosítási és adóazonosításra egyaránt alkalmas megoldás lenne.

Illatos út

Lázár János szerint nagyságrendileg egymilliárd forintba kerül majd az Illatos úton lévő 2800 tonnányi veszélyes anyag elszállítása és megsemmisítése, ami az év végéig befejeződhet.

Új közbeszerzési törvény

Május 19-én terjesztik a parlament elé az új közbeszerzési törvényt, amely a várakozások szerint növeli majd az átláthatóságot, a döntéshozatalban pedig helyzetbe hozza a hazai kis- és közepes vállalkozásokat. Ezentúl nem a legalacsonyabb ár lesz az elbírálás fő szempontja, hanem a munkahelyteremtés, a minőség, az energiafelhasználás és a szociális célok.

A jövőben nem feltétlenül a legalacsonyabb árat kínáló versenyző lesz a győztes Fotó: Polyák Attila - Origo

Rövidülnek 30 százalékkal a közbeszerzési határidők, kevesebb adatot lehet majd üzleti titokként kezelni, és egyértelműbbek lesznek a felelősségi viszonyok. Digitalizálják az egész közbeszerzési rendszert, és 25 millió forint felett az államtól kapott támogatásokat is egyszerűsített közbeszerzési eljárásnak vetik alá.

Jöhet a magáncsőd

A KDNP hamarosan az Országgyűlés elé terjeszti a magáncsőd intézményének bevezetéséről szóló törvényt, amit a kormány támogatni fog, de az előterjesztés részleteiről nem beszélt Lázár János.

Igen a halálbüntetésre

A kormány most nem tárgyalt a halálbüntetés bevezetésének kérdéséről, sem arról, hogy az Európai Unió hogyan fogadta Orbán Viktor erről szóló bejelentését. Lázár János szerint azt Brüsszel sem szabhatja meg, hogy a magyar emberek idehaza miről beszéljenek, miről vitázzanak, ha egy sokkoló bűncselekmény kapcsán napirendre kerül a téma.

Lázár János megszavazná a halálbüntetés visszaállítását Fotó: Polyák Attila - Origo

Az Origo kérdésére, hogy ha egyéni képviselői indítványként a parlament elé kerülne a halálbüntetést megengedő javaslat, támogatná-e azt, Lázár János igennel felelt. A halálbüntetésről ugyanakkor nem terveznek nemzeti konzultációt, az a miniszter szerint minden nagyobb horderejű bűncselekmény után magától lezajlik a társadalomban.

Paks

A miniszter nem érzett nyomásgyakorlást Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a paksi bővítésről mondott szavaiban, szerinte előnyös szerződést kötöttek, amivel stabilizálják az ország energiaellátását, egyben csökkentik a földgázkitettséget. Úgy vélte, az eddigi lakossági fórumokon a környéken élők mind meggyőződtek a beruházás szükségességéről, és nem a problémát, hanem a lehetőséget látják benne.

Orvosképzés

A magyar orvosképzést Európa egyik legjobb, ha nem a legjobb képzésének tartja Lázár János, aki szerint az orvosi egyetemek önállósítása nem a többi kar gyengítését, hanem az orvosi karok kiemelését jelentené. Személy szerint örülne annak, ha önálló állatorvos-tudományi egyetem is alakulna.

A kórházak idén 150 milliárdot költhetnek eszközbeszerzésre Fotó: Polyák Attila - Origo

A kormány döntése szerint a kórházak még idén nagyságrendileg 150 milliárd forintot költhetnek eszközbeszerzésre. Ebből a pénzből a kórházakon belül, de magánfenntartásban lévő szolgáltatásokat váltanák ki. Az a kabinet célja, hogy az állami kórházban állami eszközökkel, állami működtetésben végezzenek ellátást, és ne fordulhasson elő, hogy magáncégnek fizetnek vizsgálatért vagy kezelésért, ha azt – kellő műszerezettség után – állami intézményben is el lehet végezni.

Lázár Origót olvas

Lázár János az Origóból értesült arról, hogy egy ismert politikus is kapcsolatban lehetett a szombaton, Budapesten meggyilkolt örömlánnyal. A miniszter határozottan kijelentette: nem tud arról, hogy kormánypárti politikus érintett lehet az ügyben.