Az is eredmény, hogy lehet népszavazás

Székely Sándor beszél FOTÓ Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY Budapest, 2014. június 22.
Székely Sándor társelnök az Együtt - A Korszakváltók Pártja új elnökségét bemutató sajtótájékoztatón a Déli Pont Irodaházban 201
Budapest, 2014. június 22. Székely Sándor társelnök az Együtt - A Korszakváltók Pártja új elnökségét bemutató sajtótájékoztatón a Déli Pont Irodaházban 2014. június 22-én. MTI Fotó: Kovács Attila
Vágólapra másolva!
Csak augusztus végén, szeptember elején indul a civilek népszavazási aláírásgyűjtése, amelyet Orbán Viktor rendszere elleni tiltakozásul szerveznek. Megvárják, amíg az összes kérdésről döntenek a hatóságok - mondta az Origónak a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke. Székely Sándor szerint nem biztos, hogy 4 millió embert meg tudnak szólítani, és ezzel érvényes lesz a referendum, de úgy véli, egy "majdnem diktatúrában" az is eredmény, hogy sikerült kiharcolni, hogy élhessenek állampolgári jogukkal.
Vágólapra másolva!


Miért állt a rendszerbontó népszavazási kezdeményezés mellé a Szolidaritás Mozgalom, és miben tudnak segíteni az Új Magyar Köztársaság néven egyesületté alakult civileknek?

Több okunk is volt arra, hogy a kezdeményezés mellé álljunk. Úgy gondoljuk, a kérdések fontosak a magyar társadalomnak. Persze tragikus az ország helyzete, száz más kérdést is fel lehetne tenni, de egyrészt egy csomó dologban eleve lehetetlen ez, egy sor másik kérdést pedig elkaszált a Nemzeti Választási Bizottság és a Kúria. De már az fantasztikus dolog, hogy lehet népszavazást tartani. Sikerült egy majdnem diktatúrában kiharcolni, hogy éljünk állampolgári jogainkkal.

Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke szerint száz más kérdést is fel lehetne tenni Forrás: MTI/Kovács Attila

Ami Svájcban teljesen természetes, ahhoz nekünk fél évet kellett az utcán tüntetni, és harcolni a hivatalokkal. Bízunk benne, hogy a referendum Orbánról szóló népszavazássá is válik. Így, ha mondjuk csak kétmillió ember megy el szavazni, akkor is mondhatjuk, hogy van ennyi ember, aki meg akarja buktatni ezt a rendszert. Ebben a választási rendszerben ez bizony már erős támogatottság. Azért is álltunk a kezdeményezés mellé kiemelt partnerként, hogy biztosítsuk az aláírásgyűjtés és a népszavazási kampány sikerét.

Azt mondták, hamarosan indul az aláírásgyűjtés a két, eddig jóváhagyott kérdésben. A nyári uborkaszezonban összejöhet az egyenként 200 ezer támogató aláírás?

Kint leszünk az aktivistáinkkal legalább tíz olyan budapesti aluljáróban, ahol rengetegen megfordulnak. Ott leszünk a vidéki városokban is, a legforgalmasabb helyeken, megmozdítjuk az országos hálózatunkat. Nem fogjuk külön-külön elindítani a kérdésekre az aláírásgyűjtést. Megvárjuk, míg a Kúria mindenről dönt.

Székely is beszédet mondott "A tavasz jön, Orbán megy" című ellenzéki tüntetésen idén február 1-jén Forrás: Istvan Bielik

Aztán augusztus végén, szeptember elején a következő politikai szezon kezdetén megkezdjük az aláírásgyűjtést. Így lehet, hogy veszítünk pár hetet, akár egy hónapot is, de mivel van négy hónapunk összegyűjteni az aláírásokat, úgy gondoljuk, ez még belefér.

A sikerességhez 4 millió választó részvételére, az eredményességhez pedig legalább 2 millió támogatására lesz szükség. Összejöhet ez? Hiszen például a kamarai tagság eltörlése vagy a 18 éves tankötelezettség visszaállítása nem olyan kérdések, mint a vizitdíj, a kórházi napidíj és a tandíj.

Én azt gondolom, hogy igen. A kérdések ugyanis, ha megfordítja, akkor a jövőnkről szólnak, arról, hogy milyen országot akarunk. Olyat, ahol nem titkolóznak a politikusok, ahol megvan a tanulás esélye. Egyébként nem csak erről a két témáról lehet majd szavazni, amit említett: esélyes az is, hogy a képviselők ne vehessenek fel nyugdíjat, amíg a parlamentben ülnek, de az is, hogy legyen nyilvános a politikusok hozzátartozóinak vagyonnyilatkozata.

A népszavazást indító civilek Új Magyar Köztársaság Egyesületként a múlt héten mutatkoztak be Forrás: Origo

Ezek fontos kérdések ugyan, de lehet, hogy ettől még nem menne el kétmillió ember szavazni. De ha ezzel egyúttal véleményt lehet mondani a Orbán-rendszerről, a kormányról, és arról, ami most zajlik az országban, akkor mindjárt más a leányzó fekvése.

A Szolidaritás Mozgalom is beszállt eközben egy saját verzióval a nemzeti konzultációba. Mit gondol, a bevándorlásról szóló konzultációhoz kapcsolódó plakátháború felrázhatja az ellenzéket?

Nem biztos, hogy ez jó ötlet volt. Valójában továbbra is a kormány megszorító intézkedéseire, a lopásra, a mutyira, az egészségügy és az oktatás szétverésére, valamint a falvak problémáira kell figyelnünk. Azzal, hogy a kormány által nekünk dobott gumicsonttal foglalkozunk, jót teszünk a Fidesznek, és sajnos a Jobbiknak is.

A Medián, a Nézőpont és az Ipsos szerint viszont továbbra is jelentős a kormánypártok előnye, a baloldali ellenzéki pártok pedig összességében alig erősebbek, mint a Jobbik. Innen szép nyerni?

Én a munkában hiszek. Szerintem a baloldali-liberális ellenzéknek meg kell mutatnia, hogy nemcsak négyévenként kuncsorog az embereknél támogatásért, hanem igenis segít a hétköznapokban, együtt él, együtt lélegzik akár a budapesti lakótelepek népével, akár a erdőháti kisgazdákkal.

Az Új magyar köztársaságot! demonstráció idén március 15-én Fotó: Bielik István - Origo

Ha sikerül bemutatni, hogy egy népszavazási kampányban együtt tudunk működni más politikai szervezetekkel, az sokat javíthat az egész társaság megítélésén.

Ön fővárosi közgyűlési képviselő is. Látja már, hogy 2019-ben ki lehet az esélyes ellenzéki főpolgármester-jelölt? Lehet-e egyáltalán közös jelölt, vagy megint bohózatba fullad majd az összefogás?

Látok egy megfelelő politikust erre. Kapaszkodjon meg, nem a saját szervezetemből, és hiába is kérdezi, nem fogok nevet mondani.

Tavaly ősszel szinte a teljes baloldali ellenzék beállt Bokros Lajos mögé, aki második lett a választáson Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

A 2011 vége és 2014. október 12. közötti időszakból két tanulság vonható le. Először is mindenkinek hátrébb kell lépnie a saját ambícióival, és el kell fogadni, ha van más, jobb jelölt. Másodszor pedig, nevet csak akkor mondunk, ha már be is lehet jelenteni.