Befejezte kubai látogatását Ferenc pápa

nk20150921
Ferenc pápa feszületet kap ajándékba Raúl Castro kubai elnöktől a havannai Forradalom palotájában 2015. szeptember 20-án
Vágólapra másolva!
A "gyengédség forradalmáról" és a megbékélésről beszélt Ferenc pápa kedden El Cobre kubai településen, látogatásának utolsó napján, majd később tovább utazott az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

A "keleti főváros", Santiago de Cuba közelében lévő bazilikában, Kuba védőszentjének, az El Cobre-i Irgalmas Szűz Máriának a kegyhelyén tartott misén a pápa arra biztatta a hívőket, hogy "vessék el a megbékélés magját", és hangsúlyozta, hogy az egyház "hidakat akar építeni" és "falakat rombolni".

A gyengeség forradalma

A hívőket az egyház arra kéri, hogy "nemzedékről nemzedékre újítsák meg hitüket", és éljék meg azt, amit "a gyengédség forradalmának" nevezett, és Szűz Máriát hozta fel példaképül ehhez. Aki őt követi, ismét hinni fog "a gyengédség és a kedvesség forradalmában" - mondta.

Ferenc pápa feszületet kap ajándékba Raúl Castro kubai elnöktől a havannai Forradalom palotájában Forrás: MTI/EPA/EFE POOL/Alejandro Ernesto

A katolikus egyházról kijelentette, hogy "szolgáló egyház" akar lenni, amely "kimegy a házakból, kimegy a templomaiból, a sekrestyéiből, hogy végig kísérje az életet, fenntartsa a reményt, és az egység jegye legyen".

A katolikusok olyan közösséget akarnak alkotni, amely "el tudja kísérni az embereket minden terhes helyzetben, és amely elkötelezi magát az élet, a kultúra, a társadalom mellett" - mondta.

Az Egyesült Államokba utazik tovább

A misén részt vett Raúl Castro kubai államfő is. A pápa ezután visszatért Santiago de Cubába, és a város katedrálisában családokkal találkozott. Az épület teraszáról megáldotta a város lakóit, majd a repülőtérre hajtatott, hogy folytassa útját Washingtonba. Az Andrews légitámaszponton Barack Obama amerikai elnök és felesége fogadta.

Szerdán a Fehér Házban tesz látogatást, csütörtökön felszólal a kongresszusban, pénteken pedig az ENSZ központjában mond beszédet.

Ferenc pápa Kuba három városában, Havannában, Holguínban és Santiago de Cubában tartott tömegeknek szabadtéri misét, az államelnökön kívül találkozott a visszavonult, 89 éves Fidel Castróval, fiatalokkal, családokkal és egyházi vezetőkkel, de

politikai ellenzékieket a kérésük ellenére sem fogadott szervezett keretben.