150 milliót csalhatott ki a magyar cégektől a háborús álhős

Vágólapra másolva!
Zsíros uniós pályázatok ígéretével csapott be több magyar céget egy horvát-magyar kettős állampolgár a gyanú szerint. Állítólag 150 millió forintnyi eurót csalt ki az érintettektől. Most került előzetes letartóztatásba. Tagadja, hogy köze lenne az egészhez.
Vágólapra másolva!

A Budai Központi Kerületi Bíróság elrendelte annak a magyar-horvát kettős állampolgárságú férfinak az előzetes letartóztatását, aki a gyanú szerint közel félmillió eurót csalt ki európai uniós pályázati pénzek ígéretével magyar vállalkozóktól – jelentette az M1 Híradója.

A 45 éves férfit azzal gyanúsítják, hogy 2009 áprilisa és 2010 júniusa között uniós pályázati pénzek ígéretével 18 magyar vállalkozótól összesen 150 millió forintnyi eurót csalt ki. Hol uniós biztosnak, hol pedig háborús hősnek adta ki magát, és elhitette ügyfeleivel, hogy csak akkor nyerhetnek a pályázaton, ha fizetnek neki 10-20 ezer eurót.

Szerbek fogták el

A horvát nemzetiségű, de magyar-horvát kettős állampolgárságú férfit még júniusban fogták el a szerb-horvát határon a szerb hatóságok, majd december 29-én kiadták Magyarországnak, és a bíróság elrendelte előzetes letartóztatását.

A férfit elfogatóparancs alapján vették őrizetbe, és mivel fennáll a veszélye, hogy megpróbál elszökni, vagy újra megpróbál becsapni másokat megalapozottnak találták, hogy előzetes letartóztatásba kerüljön.

Adminisztratív elírásra hivatkozik

Böröczky Kornélia, a férfi ügyvédje szerint védence a kihallgatásán szembesült azzal, hogy valószínűleg adminisztratív elírás folytán hibás cím szerepelt a nyomozati iratokban, ezért nem tudott arról, hogy a magyar hatóságok eljárást folytatnak ellene. "Ügyfelem a gyanúsítotti kihallgatásán a gyanúsításban foglaltakat tagadta" – mondta a Híradónak.

A horvát férfit a rendőrség jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett csalással gyanúsítja. Ha a bíróság elítéli, a Büntető törvénykönyv szerint akár nyolc évet is kaphat, és vagyonelkobzásra is számíthat.