Nem létező személyt szúrt le Áder János

Áder János Körösi Csaba bejelentés 2015 január 5
Vágólapra másolva!
Veszélyes, mérgező hulladékká válik a használt napelem, logikus, hogy termékdíjat kell fizetni érte - indokolta a döntést V. Németh Zsolt, környezetügyért felelős államtitkár. Az adóval az ellenzék és az államfő sem elégedett.
Vágólapra másolva!

Kiállt a Földművelésügyi Minisztérium a napelemdíj mellett, amit korábban Áder János köztársasági elnök hibás döntésnek tartott - függetlenül attól, hogy egy salátatörvény keretében maga is jóváhagyta az erről szóló döntést.

Mérgező, szennyező

A környezetvédelmi termékdíj mellett V. Németh Zsolt államtitkár hozott fel érveket videóüzenetében: szerinte a díj szükséges, mert a napelemek gyártása és hulladékká válása nagy környezeti terheléssel jár: az elemekben ólom, gallium, arzenid van, sőt egy olyan gáz is, a nitrogén-trifluorid, ami 17 ezerszer károsabb a széndioxidnál, és 550 évig a légkörben marad.

V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár. Videón magyarázta el a napelemdíj szükségességét Forrás: kormany.hu/Botar Gergely

Nem mi fizetjük?

A kormány döntése logikus: a hulladékfeldolgozásról a gyártók és forgalmazók terhére gondoskodunk- mondta V. Németh Zsolt, hozzátéve, hogy a napelemek többsége import termék, így a napelemdíjnak nincs jelentős munkaerőpiaci hatása. A termékdíjat az első belföldi forgalmazónak kell befizetnie.
Az államtitkár szerint az ellenzéknek két hónappal ezelőtt kellett volna tiltakoznia az adónem ellen, amikor az Országgyűlés döntött róla, a parlamenti vita során azonban hallgattak.

Termékdíjas lesz a napelem, a környezetügyért felelős államtitkárt szerint ez logikus döntés Forrás: MTI/Komka Péter

Mindenki hibázott

Áder János köztársasági elnök szerint ugyanakkor nem csak az ellenzék, de a kormány, az Országgyűlés, az ombudsman és ő maga is hibás a napelemadó elfogadásakor. A kabinet nem volt elég körültekintő az adó mértékének megállapításakor, a Parlament olyan döntést fogadott el, ami nem törődött a várható következményekkel, a környezetvédelmi ombudsman nem kért időben korrekciót, az államfő pedig nem vette észre a salátatörvénybe rejtett "környezetvédelmi képtelenséget".

Rossz a salátatörvény

Áder János a salátatörvények kapcsán is hangsúlyozta, az Országgyűlésnek szakítania kell ezzel a rossz gyakorlattal, ami egymással köszönőviszonyban sem lévő témákat foglal közös keretbe.

Áder János Körösi Csaba bejelentés 2015 január 5 Fotó: Bielik István - Origo

A köztársasági elnök hivatalába januártól beköltözött a Környezeti Fenntarthatóság Igazgatósága is, ez is magyarázhatja az államfő határozott reakcióját a napelemadó ügyében.

Nem létező személyt szúrt le

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet nyílt levélben reagált a köztársasági elnök önostorozó nyilatkozatára. Tiszteletreméltó gesztusként értékelik, hogy Áder János elismeri az ügyben személyes felelősségét, de emlékeztetnek: a környezetvédelemért felelős ombudsman nem hibázhatott, ugyanis a Nemzeti Együttműködés Rendszere másokkal együtt megszüntette ezt az ombudsmani intézményt is. A helyén működő helyettesnek önálló intézkedésre, így a jogszabálytervezetek bírálatára pedig nincs joga.