Magas rangú diplomáciai vendégek, pláne államfők látogatásakor szokás a budapesti hidak közül akár többet is fellobogózni a vendég tiszteletére, ám ez a gesztus Vlagyimir Putyin látogatásakor most elmarad.

Noha több hídon – az Erzsébet hídon, a Margit hídon és a Lánchídon – is időszakos útlezárás várható, tehát elvileg bármelyiket választhatják, hogy Vlagyimir Putyin konvoja Pestről Budára menjen a Sándor-palotába Áder János államfőhöz, egyik hidat sem lobogózták fel kedden.

Nem köszönti zászlóerdő – legalábbis a hidakon – az orosz elnökötForrás: RIA Novosti/Aleksey Nikolskyi

Az Origo kérdésére Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke elárulta, miért nem tették ki az orosz zászlókat. Közölte: „A közterületekre hivatalos látogatás esetén kerülnek ki a vendég ország zászlói, jelen esetben munkalátogatásról van szó."

Valóban, a korábbi hivatalos kormányközlés szerint Putyin munkalátogatásra érkezik Budapestre. Ha a hidakat nem is, a Hősök terét – ahol az orosz elnök megkoszorúzza majd az ismeretlen katona sírját – már kedden reggel fellobogózták.

Görög Ibolya protokollszakértő az Origónak azt mondta: talán szigorúan véve egy munkalátogatás nem követeli meg a lobogók kitűzését, de szerinte ez mégis illett volna. Érdekesebbnek tartja viszont, hogy nem az államfő fogadja Putyint először, Áder János csak az utolsó a programban.

Merkelnél EU-zászló nem volt
A német kancellár budapesti látogatásán is téma volt a zászló. A miniszterelnökkel tartott parlamenti sajtótájékoztatón ugyanis Merkel és Orbán mögül hiányzott az uniós zászló, ami Görög Ibolya szerint szokatlan, mivel két uniós ország vezetője találkozott. Havasi Bertalan akkor ezt azzal magyarázta az Origónak: természetes, hogy csak a német és a magyar zászlók kaptak helyet a sajtótájékoztatón, ugyanis „Németország kancellárja tárgyalást folytatott Magyarország miniszterelnökével, ennek megfelelően a sajtótájékoztatón a két nemzet lobogója kapott helyet".