Az MSZP elnöke szerint a kormány szétzilálta a szociális ellátások rendszerét. Tóbiás József szerint fel kell tenni azt a kérdést, hogy ki fog gondoskodni azokról az emberekről, akik a munkájuk alapján szerzett bérből nem tudnak megélni.

Tóbiás József azt mondta: „a Fidesz az utolsó kegyelemdöfést viszi be” azzal, hogy március 1-jétől megvonta a közgyógyellátásra az önkormányzatoknak biztosított „százmilliárd forintot”, majd a lakhatási támogatást is kivezeti.

A szocialista politikus szerint fel kell tenni azt a kérdést, hogy ki fog gondoskodni azokról az emberekről, akik a munkájuk alapján szerzett bérből nem tudnak megélni. Eddig ez az önkormányzatok feladatkörébe tartozott, most magukra maradnak – tette hozzá.

Megszűnt munkahelyek

Az MSZP elnök-frakcióvezetője hangsúlyozta: ha van 3,5 százalékos gazdasági növekedés, ha van arra pénze az államnak, hogy az Erste Bankban vásároljon 15 százalékos tulajdonrészt 150 milliárd forintért, akkor „legyen arra is pénze, hogy egyetlen embert sem hagy az út szélén”.

Tóbiás József szerint a kormány szétzilálta a szociális ellátások rendszerétFotó: Polyák Attila - Origo

Tóbiás József a gazdaság állapotát rossznak ítélte, mert azt szerinte „megszűnt munkahelyek, nem bővülő munkahelyek” jellemzik, a külföldi tőke nem áramlik be, a belső gazdaság nem növekszik.

Csökken a közmunkások száma

Az MSZP elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy „a mai belügyminiszteri rendelet azt mondja, hogy augusztustól felére csökkenti a közmunkára szánt létszámot”. Mit fogunk mondani szeptemberben még annak a másik közel 40-50 ezer embernek? - tette fel a kérdést.

„Ezért állítjuk azt, hogy a szociális rendszer utolsó végvárait, ami az önkormányzati szinten még megjelent, azt is szétzilálja, szétveri a kormány” - fogalmazott.