Simicska-Jobbik tengelyt sejt Lázár János

Lázár János sajtótájékoztató 2015.04.09.
Vágólapra másolva!
A Jobbik kikérte magának, hogy Lázár János a Hír Tv-vel hozta őket össze. A miniszter a Jobbik és a Hír Tv "bimbózó kapcsolatát" emlegette, de nem kímélte Simicska Lajost sem.
Vágólapra másolva!

A szokásos csütörtöki, Kormányinfó elnevezésű sajtótájékoztatón Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter többször is nekiment Simicska Lajosnak, a Hír Tv-t pedig a Jobbikkal hozta össze.

Tapolca is Simicskáékon múlt

A választók döntését nem akarja kritizálni – mondta a hétvégi, a Fidesz számára vereséggel végződött tapolcai időközi parlamenti választásról a miniszter, aki szerint "többet és jobban" kell dolgozni, hogy az emberek ne a Jobbikra, hanem a kormánypártokra szavazzanak.

Lázár János a tapolcai vereségért is Simicska Lajost és a Jobbikot okolta Fotó: Polyák Attila - Origo

Külön kitért a Jobbik erősödésére is Lázár János, aki bevallotta: sosem szavazna a Jobbikra. Arra is utalt, hogy a tapolcai kampány idején az az érzése támadt, mintha a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó médiabirodalom erősen közeledne a Tapolcán végül győztes Jobbikhoz.

Úgy fogalmazott, a Magyar Nemzetet olvasva vagy a Hír Tv-t nézve a médiumok és a Jobbik "bimbózó kapcsolatát" érzékelte, úgy tűnik, "megtalálták a közös hangot" egymással. Sőt, megállapította, hogy a radikális jobboldalnak is van már saját sajtója.

Rágalmazást emleget a Jobbik

Orbán Viktor jobbkeze, Lázár János a mai napon másodszor hazudott szemrebbenés nélkül a Jobbikról – reagált közleményben a párt Lázár szavaira. Sérelmezték, hogy a miniszter "azzal a Simicska Lajossal hozta összefüggésbe a nemzeti pártot, akivel 25 évig állt szövetségben a Fidesz, tehát nem a Jobbiknak van elszámolni valója a Simicska Lajoshoz kötődő cégek nyertes pályázatairól, hanem a kormánypártnak".

Vona Gábor, a Jobbik elnöke a tapolcai győzelem estéjén Forrás: MTI/Varga György

A Jobbik szerint nem igaz, hogy a Hír Tv már a Jobbik televíziója. Csupán arról van szó, hogy "az elmúlt időszak megnövekedett szereplési száma pusztán korrekció, amely annyit jelent, hogy a Hír Tv-ben legalább elkezdték valós társadalmi támogatottságának megfelelően kezelni a Jobbikot".

Évekig ebből az országból élt

A Kormányinfón többször előkerült az M4-es autópálya-beruházás ügye, vagyis többször is szóba került az egyik kivitelező, a Simicska Lajosnak és más tulajdonosoknak a tavalyi év után 11 milliárd forintos osztalékot fizető Közgép Zrt. is.

Lázár János arról beszélt, hogy a kormány nem számít kártérítési perekre a kivitelezők részéről amiatt, hogy a kormány leállította az M4-es beruházást, majd jelezte, hogy már két külföldi tulajdonú kivitelező céggel is tárgyaltak.

Simicska Lajost, illetve a Közgépet sem kímélte a miniszter Fotó: Bielik István - Origo

Kérdésre válaszolva hozzátette: a Közgéppel még nem tárgyaltak, de ők is sorra kerülnek. Lázár János hozzátette: elvárja, hogy