Rétvári nem támogatja a halálbüntetést

Rétvári Bence interjú
Interjú Rétvári Bencével, a Közigazgatási és Igazságügyi minisztérium politikai államtitkárával.
Vágólapra másolva!
"Kereszténydemokrata politikusként az élethez való jogot abszolút korlátozhatatlannak tartom, ezért ellenzem az aktív eutanáziát, az abortuszt, a halálbüntetést és a háborús agressziót" - közölte Rétvári Bence, a KDNP alelnöke a párt honlapján. 
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence a KDNP honlapján közzétett írásában úgy fogalmaz, hogy kereszténydemokrata politikusként abban hisz, hogy

A Válasz.hu-nak kijelentését meg is erősítette.

Rétvári Bence nem ért egyet a halálbüntetés visszaállításával Forrás: Origo

Mint közölte, a halálbüntetéssel kapcsolatos álláspontja ugyanaz, mint 2012-ben, vagyis "hívő keresztény politikus nem támogathatja a halálbüntetést anélkül, hogy ne mondana ellent az egyház tanításának".

Orbán kijelentésére reagált

Ahogyan arról az Origo beszámolt, Orbán Viktor miniszterelnök tegnap egy újságírói kérdésre válaszolva Pécsett azt mondta, hogy napirenden kell tartani a halálbüntetés kérdését, mert úgy néz ki, hogy a három csapásnak és a tényleges életfogytiglannak nincs elég visszatartó ereje.

Orbán Viktor kijelentése Brüsszelt is megrengette Fotó: Polyák Attila - Origo

A kormányfő ezzel a múlt heti kaposvári trafikgyilkosságra utalt. Úgy vélte, a bűnözők előtt világossá kell tenni, hogy Magyarország nem riad vissza semmitől, ha az állampolgárai védelméről van szó.

Kaposvár egyébként kiáll a halálbüntetés mellett, erről bővebben ide kattintva olvashat.

A KDNP álláspontja

A Rétvári Bence neve alatt jegyzett közleményt az alábbiakban teljes egészében közöljük:

"A brutális bűnesetek érthető módon, joggal sokkolják a jóérzésű embereket, ezért is fontos megvizsgálni a büntető jogszabályok további szigorításának lehetőségeit. A halálbüntetésről folytatott vitáknak időről időre helye van, mert fontos, hogy ebben a sarkalatos kérdésben mindenki állást tudjon foglalni, és a véleményét a döntéshozóknak el tudja mondani.

A Fidesz-KDNP frakciószövetségen belül mindig is voltak és mindig is lesznek támogatói és ellenzői a halálbüntetésnek. Ebben a kérdésben amúgy is kevésbé meghatározó a pártpolitikai hovatartozás, a támogatók és ellenzők szinte minden párt szimpatizánsai között megtalálhatók.

Kereszténydemokrata politikusként az élethez való jogot abszolút korlátozhatatlannak tartom, ezért ellenzem az aktív eutanáziát, az abortuszt, a halálbüntetést és a háborús agressziót. Hitem szerint az életet Istentől kaptuk, ezért mi, emberek nem dönthetünk róla."