Orbán: A klasszikus nyomvonalon érjük el Szolnokot

Orbán Viktor; Szalay Ferenc Szolnok, 2015. június 3.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) a Modern Városok Program keretében együttműködési megállapodást ír alá Szalay Ferenc polgármesterrel Szolnokon 2015. június 3-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Ismét sok zászló előtt írtak alá megállapodást
Vágólapra másolva!
Megállapodás született arról, hogy legkésőbb 2019-ig Budapestet és Szolnokot négysávos autóút köti majd össze, mégpedig a "klasszikus nyomvonalon", a ferihegyi repülőtértől induló 4-es főút nyomvonalán - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Szolnokon, miután a Modern városok program részeként együttműködési megállapodást írt alá Szalay Ferenccel, a város polgármesterével.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor elmondta, hogy 22 milliárd forintnyi adósságot vettek le Szolnok válláról. A kormányfő szerint ez azzal egyenértékű, mintha a kormány ennyi pénzt adott volna a városnak. A miniszterelnök ezek után ismertette az Modern városok program Szolnokra vonatkozó részleteit.

Autóút lesz az M4-es

Arról is döntöttek a megbeszélésen, hogy megépítik a Szolnokot északi irányból elkerülő útszakaszt - tájékoztatott a kormányfő. Meg fog épülni az M4-es, de nem autópályaként, hanem autóútként, ehhez azonban

Szalay Ferenc (Fidesz-KDNP) szolnoki polgármester ezt részletezve elmondta, hogy az Abony és Fegyvernek közötti, leállított útépítés "új gondolattal folytatódik tovább": ennek egyik része a szolnoki északi elkerülő, a másik a Törökszentmiklóstól Fegyvernekig tartó szakasz. Az M4-es "nem marad torzó", megépül, mégpedig ugyanazon a nyomvonalon, de más műszaki tartalommal,

nem autópálya, hanem autóút lesz.

Ismét sok zászló előtt írtak alá megállapodást Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A kormányfő szerint az autóút nem fejeződik be Szolnokon, tovább halad majd keleti irányba. Ha az északi elkerülő elkészül, utána megvizsgálják egy déli elkerülő út építésének lehetőségét is.

Ipari park és fejlesztések

Az autóút-építés mellett a megállapodás iparipark-, sporttelep-, művésztelep- és kikötőfejlesztést, valamint a Tiszaliget fejlesztését tartalmazza. A miniszterelnök szerint az ipari park 300 hektáron terül majd el, ennek területét a kormány vásárolja meg, és birtokolja majd.

Emellett az is szóba került, hogy az országos vízügyi irányítás Szolnokra költözzön, de erről nem zárták le a tárgyalást - mondta Orbán Viktor. Hozzátette, azt is célul tűzték ki, hogy a jövőben a magyar vasút minél nagyobb számban használjon Szolnokon készülő járműveket.