Fontos döntés született a Bora Borán rekedt magyarok ügyében: elköltözhet a szigetről Nyíri-Kovács Patrícia és hatéves fia, akik 2011 óta nem hagyhatják el Francia Polinéziát. A jó hírt az itthon éhségsztrájkoló nagyapa jelentette be.

Három hétig éhezett a budapesti francia nagykövetség előtt Nyíri Iván: a családjáért harcoló közgazdászt megviselte a koplalás, nyolc kilót fogyott a tiltakozó akció alatt.

Hétfőn legyengülve, mégis vidáman jelentette be: sikerült áttörni a hallgatás falát.  „A francia polinéziai bíróság úgy döntött, unokám, Lee Noah ezentúl állandóan lányommal, Patríciával maradhat,

elhagyhatják Bora Borát”

- mondta a nyugdíjas közgazdász.

Kis lépésekben

Bár anya és fia egyelőre csak Tahitire utazhat, ez is nagy előrelépést jelent a család életében.

Patrícia és Noah már öt éve Bora Bora foglyai,

mióta az asszony volt férjével, Soo Il-Lee-vel a szigetre utazott, hogy rendbe hozzák megromlott házasságukat.

A turistaparadicsom végül Patríciáék börtöne lettForrás: Thinkstock

Csapdába sétáltak

A közgazdász szerint lánya itt jogi csapdába került, amit a befolyásos volt férj készített elő: a szigetre érve Soo azonnal beadta a válókereset, és hamisított jelentésekkel

elérte, hogy a francia polinéziai hatóságok megtiltsák Noah kiutazását.

Emiatt maradásra kényszerült az anya, Nyíri-Kovács Patrícia is, aki nem merte gyerekét az apára bízni.

A hatéves Lee Noah skype-on mindennap beszél nagyapjával, hazavágyik BudapestreForrás: Nyíri Iván

A lelki és testi bántalmazással, hivatali visszaéléssel kísért válóperről, a család kálváriájáról korábban az Origo is részletesen beszámolt.

Turisták után iskolát vezet

„A lányom egy angol nyelvű iskola társigazgatója lesz majd Tahitin. Végre nem alkalmi munkákból kell eltartania a gyereket, és ami a legfontosabb,mindig Noah-val lehet, leszámítva a bíróság által megítélt apasági láthatást” - mondta Nyíri Iván.

Nyíri-Kovács Patrícia, fiával.  Bírósági engedéllyel költözhetnek TahitireForrás: Nyíri Iván

 A nagyapa hétfőn abbahagyta 21 napja tartó, már egészségét is veszélyeztető éhségsztrájkját.

Mindent megtettek

Hogy a koplalás hozott-e végül eredményt, nem egyértelmű, hiszen

Nyíri minden követ megmozgatott családja érdekében.

Nyílt levelet írt Francois Hollande francia államfőnek, hazai celebek segítségével több mint tízezer aláírásos petíciót küldött Frans Timmermansnak, az Európai Bizottság alelnökének.

Mozgásba lendítette a magyar külügy gépezetét is - Szijjártó Péter külügyminiszter éppen héftőn tárgyal francia kollégájával a család helyzetéről.

Soha ne add fel!

Nyíri Iván szerint a most elért részeredmény egyben üzenet minden bántalmazott, kiszolgáltatott nőnek is: nem szabad feladni a küzdelmet, ki kell állniuk a jogaikért.

Magyarországon 600 ezren, az Európai Unióban 65 millióan lesznek évről évre családon belüli erőszak áldozatai.

Nyíri János még éhségsztrájkja kezdetén, a budapesti francia nagykövetség bejárata előttFotó: Polyák Attila - Origo

„A lányom mellett értük is próbáltam kiállni az akcióval” - hangsúlyozta a közgazdász. Nyíri hozzátette, nem akarják elszakítani a gyereket apjától, hiszen azzal Noah-nak ártanának.

Az apára várnak

Kérdés, hogyan reagál majd a bírósági ítéletre a volt férj - a hatéves fiú is jelenleg nála van, csütörtökön kell visszahoznia Patríciához. Az apa egyelőre nem kommentálta a döntést, Nyíriék bíznak benne, hogy tiszteletben tartja majd a bíróság ítéletét.