Brüsszel vizsgálja a paksi bővítés állami támogatását

2015.07.01. 19:26

Az Energiaklub szerdai közleménye szerint az Európai Bizottság hivatalosan vizsgálja a paksi bővítés állami támogatását, brüsszeli források szerint ugyanakkor nem indult formális eljárás, hivatalból értékelik a projektet. A Párbeszéd Magyarországért úgy véli: a vizsgálat végeredménye oda vezethet, hogy Paks II. költségvetésen keresztül való finanszírozását le kell állítani.

Begyűjtötték az információkat

Az Energiaklub tudatta, hogy még májusban érdeklődtek Jávor Benedek PM-es politikussal az előzetes vizsgálat eredményéről. Az Energiaklub Margrethe Vestager uniós versenyjogi biztos kedden kelt válaszát is közzétette, amelyből az derül ki, hogy az Energiaklub információval járult hozzá a testület előzetes vizsgálatához. A biztos leírja, hogy Magyarország május 22-én tájékoztatta hivatalosan a bizottságot a tervezett állami intézkedésről, az Energiaklub pedig bármikor küldhet további információt, amelyet figyelembe fognak venni. 

Jávor BenedekFotó: Polyák Attila - Origo

Két hónapon belül döntenek

Levele végén ugyanakkor a biztos azt írja, hogy ha minden szükséges információt megkapnak Magyarországról, akkor a brüsszeli testületnek két hónapja lesz mérlegelni, hogy a magyarországi intézkedések támasztanak-e egyáltalán kétséget azzal kapcsolatban, hogy megfelelnek-e az unió állami támogatásra vonatkozó szabályainak.

Mélyreható vizsgálat jöhet

Ha a bizottságnak a birtokában lévő információkból kiindulva alapos a gyanúja, hogy a tervezett intézkedések tiltott állami támogatást jelentenek, akkor úgynevezett mélyreható vizsgálatot indít, de ez a biztos levelében leírtak szerint még nem történt meg.

Az atomerőmű egyik munkatársa egy alkatrész emelését irányítja az erőmű II-es blokkjábanForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez egy szokásos uniós eljárás

Az MTI-nek egy neve mellőzését kérő brüsszeli tisztviselő úgy fogalmazott: nem indult hivatalos vizsgálat. Az ilyen beruházások esetében a kormányok feladata az, hogy a tervezett állami intézkedésekről értesítsék a bizottságot, amely versenyjogi hatóságként eljárva, hivatalból megvizsgálja, hogy összhangban állnak-e az uniós versenyjog szabályaival.

PM: A vizsgálat eredménye gátolhatja a paksi bővítést

A Párbeszéd Magyarországért (PM) az Origónak szerdán megküldött sajtóközleményében úgy fogalmaz: az Európai Bizottság hivatalosan is elindította azt az eljárást, amely Paks II. állami támogatását vizsgálja. Mint írják: kiderül, hogy a beruházás finanszírozása tiltott állami támogatásnak minősül-e, és ha igen, akkor az ellentétes az EU szabályaival, vagyis Paks II. költségvetésen keresztül való finanszírozását le kell állítani. Hozzáteszik ugyanakkor: Pakssal kapcsolatban minden dokumentum titkos, így többek között a hivatalos számítások sem ismertek. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK