A Gellért-hegyről lövik fel az ünnepi tűzijátékot

News, Lemaradtál róla? Ilyen volt a budapesti tűzijáték
Budapest, 2014. augusztus 20. Ünnepi tűzijáték a Duna felett Budapesten 2014. augusztus 20-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Az augusztus 20-ai ünnepi tűzijáték legnagyobb, leglátványosabb effektjeit idén a Gellért-hegyről lövik fel, amelyek így még messzebbről lesznek láthatók - mondta a látványosságot kivitelező Leskovics Pirotechnika Kft. vezető pirotechnikusa.
Vágólapra másolva!

Leskovics Éva elmondta: néhány év kihagyás után idén újra tűzijátékhelyszín lesz a Gellért-hegy, emellett újként belép a Szabadság híd. A tűzijáték gerincét adó bombákat, a látványos, nagyon magasra fellőtt effekteket a Gellért-hegyről indítják majd, a telepeket és római gyertyákat pedig a katonai pontonokról, a Dunáról. Megjegyezte: a Gellért-hegyi helyszín nagy lehetőség a számukra, hiszen az onnan fellőtt tűzijáték sokkal messzebbről látható lesz.

A tavalyinál is látványosabb programot ígérnek Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Kifejezetten sokat szerepel majd az ünnepi aranyszín, valamint egy teljes blokkot szenteltek a nemzeti színeknek. A gyűrű- és arany fűzfaformákat is felvonultató programot a kísérőzenéhez tervezték és időzítették, a füst eloszlásához szükséges szüneteket is beiktatva.

Szombaton kezdődik a telepítés

A nem helyszínhez kötődő előkészületekkel már csaknem végeztek, a helyszíni telepítést szombaton kezdik a Gellért-hegyen, vasárnaptól a pontonokon, jövő kedden a Szabadság hídon, szerdán pedig a Lánchídon telepítik az eszközöket - ismertette Leskovics Éva.

Íme, az idei tűzijáték látványterve:

A 2015-ös tűzijáték bruttó 128 millió forintba kerül, a tavalyinál több mint 20 millió forinttal olcsóbb lesz.

Készek a mentési tervek

Speciális tervekkel és mentési egységekkel készülnek az augusztus 20-ai állami ünnep központi programjainak biztonságos lebonyolításáért felelős szervek - közölték a rendezvényeket szervező Honvédelmi Minisztérium (HM), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF), az Országos Mentőszolgálat és az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) képviselői. A programokon résztvevők biztonságáért felelős Operatív Törzs augusztus 20-án 7 órakor kezdi, majd a 21 órakor kezdődő tűzijáték utáni mentesítési munkálatok befejeztével zárja munkáját.