Hűtlen kezelést gyanít a magyar pavilonnál az Együtt és a DK

magyar pavilon
Vágólapra másolva!
Hűtlen kezelés gyanújával feljelentést tett az Együtt a milánói expóra készült, 60 millió forintba kerülő 16 film miatt, és választ várnak Szőcs Géza kormánybiztostól: elkészültek-e egyáltalán az alkotások. Feljelentést tesz az expó magyar pavilonjának költségvetése miatt a Demokratikus Koalíció is. A Liberálisok az Állami Számvevőszéktől követelnek vizsgálatot. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem igaz, hogy "senki által nem látott filmek készültek a világkiállításra".
Vágólapra másolva!

Az Együtt hűtlen kezelés gyanújával tett feljelentést a rendőrségen a Focus Media Center Kft. hatvanmilliós szerződései kapcsán. Az Együtt fölszólítja Szőcs Géza kormánybiztost, hogy bizonyítsa be: a filmek valóban elkészültek a milánói világkiállításra, és azokat be is fogják mutatni.

60 millió 16 kisfilmért

Az Együtt arra figyelt fel, hogy az Index.hu azt írta, a Focus Media Center Kft. 59 630 000 forintért készíthetett "a lombard–magyar, illetve a milánói–magyar kapcsolatokról szóló 16 darab filmalkotást" a milánói világkiállításra, ám a portál szerint a filmeket senki sem láthatta.

A magyar pavilon a milánói expón Forrás: www.expohungary.com

Az Együtt fölszólította Szőcs Géza kormánybiztost, hogy bizonyítsa be: a filmek valóban megfelelő minőségben elkészültek, és azokat be is fogják mutatni. Amennyiben ezt nem teszi, úgy azt feltételezik, hogy ez nem történt meg. Szőcs egyébként a portálnak azt ígérte, elküldi a filmeket.

A DK is feljelent

A Demokratikus Koalíció (DK) szintén feljelentést tesz a milánói világkiállítás ügyében. Varju László, a DK alelnöke közölte azt is, hogy az expó ötmilliárd forint feletti költségei miatt kérdéssel fordul Balog Zoltán emberierőforrás-miniszterhez is. Szerinte nem tudnak elszámolni a költségekkel.

ÁSZ-vizsgálatot követelnek

A Liberálisok pedig arra kérik Domokos Lászlót, az Állami Számvevőszék elnökét, hogy indítson vizsgálatot a pénzügyi visszaélések gyanúja miatt. Az ellenzéki párt ezt azzal indokolta, hogy

a pavilon építésének 2 milliárdos költségén túl 2,3 milliárdot költöttek a programokra,

amit 900 millió forintos pótköltségvetéssel egészítettek ki.

Visszautasítja a vádakat az Emmi

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint nem igaz, hogy nem tettek eleget közérdekű adat közzétételére vonatkozó jogi kötelezettségüknek, valamint az, hogy „nem tud elszámolni a költségekkel". A minisztérium szerint hamis az az állítás is, amely szerint „senki által nem látott filmek készültek a világkiállításra".

A minisztérium közleményében azt is írja, minden közérdekű adatot, így minden szerződéskötésre vonatkozó információt is rendszeresen közétesz a kormany.hu weboldalon és így történt ez a Milánói Expo-val kapcsolatos szerződések esetében is. Azok a "Miniszterelnökségtől átvett szerződések" cím alatt találhatók.