Tanévkezdő szentmisére invitálta a hittan- és erkölcstanoktatásra járó gyerekeket és családjaikat a XX. kerületi Szent Lajos-templom. A felhívásban az iszlám veszéllyel szembeni védekezést is érvként hozták fel.

"Kedves szülők! Figyeljetek ide! Ez nem szekta" - így kezdődött a pesterzsébeti Szent Lajos-templom meghívója, amellyel a hittanos és erkölcstanos gyerekeket családjaikkal együtt invitálják a tanévkezdő szentmisére. A Facebookra felkerült üzenet ajándékot is ígér a résztvevőknek, és azt taglalja, hogy a valós iszlám veszéllyel szemben nem a semmivel, hanem keresztény öntudatra ébredéssel tudunk jól védekezni".

Erőteljes elvárás

A szórólap nemcsak egy meghívás, hanem "erőteljes elvárás", Az aláírás nélküli meghívó szerint meg fogják nézni, hogy ki megy el a szentmisére, ki az, aki legyőzte a félelmét a "nagyon nagy jótól, a szeretettől".

Kiveszik a hittanról

A meghívót mintegy 50 kisiskolás vitte haza az üzenőjében. Egyikük apja tette fel a közösségi oldalra a meghívót, és fűzte hozzá azt, hogy az ő gyerekében félelmet keltett a szöveg, ami szerinte ellentétes a pápa által képviselt elvekkel és azzal is, ahogyan ők a gyereküket nevelik, ezért többet nem hajlandóak a kislányt katolikus hittanra járatni.

Forrás: Szent Lajos Plébánia

Jót akart a plébános

Szláby Tibor, a Szent Lajos-plébánia plébánosa az Origónak a meghívó szövegezésével kapcsolatban azt mondta, hogy azért használt benne erősebb szavakat, hogy felébressze az emberek lelkiismeretét. Szerinte a meghívó legfontosabb üzenete a szülők felé, hogy "a gyereketeknek szüksége van arra, hogy ne csak szavakban, tananyagként, hanem élő módon találkozhasson Jézus Krisztussal és a Benne hívő társai sokaságával". A plébános szerint a meghívó egy lelkesítő szöveg akart lenni, mert az eddigi udvariaskodó, túlzottan tapintatos felhívásai nem nagyon vezettek eredményre. Senkinek a személyiségi jogait nem akarta megsérteni. Az Origón keresztül kért elnézést azoktól, akiket esetleg megbántott vagy felháborított. Egy kísérletnek tartja a kezdeményezését, de számít rá, hogy esetleg nem válik be.

Nem ismeri a szülőket

A plébános szerencsésebbnek tartotta volna, ha a szülő, akinek problémája volt a meghívóval, először nem a nyilvánossághoz fordul, hanem vele személyesen beszéli meg az ellenérzéseit. Habár a kislányt ismeri, szüleit nem. Erre is jó lett volna egy személyes találkozó - mondta Szláby Tibor.