Orbán Viktor úgy érzi, nem áll nyerésre

2015.11.20. 08:43

Magyarországot közvetlen terrorveszély nem fenyegeti, de a magyar emberek biztonsága érdekében a kvótarendszert meg kell akadályozni, ebből Magyarország nem enged – mondta a kormányfő szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Orbán Viktor a Kossuth rádióban arról is beszélt, hogy Magyarország nem enged a Quaestor-ügyben és a paksi bővítés kérdésében sem.

Az olcsó áram egyenlő Pakssal, ezért „megyünk tovább előre, mert az olcsó áram előfeltétele, hogy Paks működjön, és legyenek új blokkok" – mondta Orbán Viktor. 

KAPCSOLÓDÓ CIKK

A miniszterelnök a Kossuth rádió 180 perc című műsorában a Paks 2 ügyében Magyarország ellen indított brüsszeli kötelezettségszegési eljárással összefüggésben azt is mondta, Magyarország elemi érdeke a paksi bővítés. 

Ahol hús van, ott légy is van

Lehetne mondani az Európai Bizottság eljárására, hogy kettős mérce, mert máshol sem tendereztettek, de Orbán – szavai szerint – nem akar pufogni. "Ahol hús van, ott légy is van" – tette hozzá.

Paksról szólt a nyitókérdés a stúdióbanForrás: MTI/Máthé Zoltán

Mint arról az Origo beszámolt, az Európai Bizottság pontos indokai nem ismertek, de elképzelhető, hogy a kormánynak fel kell függesztenie a beruházást érintő minden beszerzést. 

Párizs után minden megváltozott

Meg kell változtatni a párizsi merényletek után a gondolkodásmódunkat – mondta Orbán Viktor. Melyik a jobb megoldás – kérdezte –, a migránstömegek feltartóztatása, vagy annak engedése, hogy ilyen merényletek megtörténhessenek? 

Az elmúlt hónapokban az európai vezetők nemcsak beengedték, hanem beszállították az ellenőrizetlen migránstömegeket  – figyelmeztetett a miniszterelnök. Ezt a kérdést nem lehet átengedni a radikálisoknak, és az európai radikalizálódás Európában senkinek nem érdeke – tette hozzá. 

Magyarország egyelőre nem tartozik a terrorcélpontok közé, a titkosszolgálatok nem azonosítottak olyan szereplőket, akik a magyaroknak akarnak kárt okozni  – mondta a kormányfő a magyarországi terrorfenyegetettségről. 

A schengeni rendszer megbukott

Még nem kongatná a vészharangot a kormányfő, de felhívta a figyelmet: az európai politikát alapjaiban kell újragondolni. Az EU-t létrehozó alapszerződéshez hozzá kell nyúlni, a schengeni szerződés korrekcióra szorul – fejtette ki. 

Orbán Viktor érkezik a Magyar Rádió stúdiójához, jobbra Havasi Bertalan, a sajtófőnökeForrás: MTI/Máthé Zoltán

Mindez a terrorveszély és a bevándorlás miatt is szükséges, de új szabályok szükségességét vetette fel már a görög válság is – emlékeztetett. A schengeni rendszert egyes országok védik, betartják a szabályokat, míg mások nem – hívta fel a figyelmet.

Orbán: Nem állunk nyerésre

Nagyon konok kitartást lát Orbán Viktor, ezért úgy érzi, nem áll nyerésre a kvótarendszer ügyében. "Ezt mindenképpen meg kell támadni, el kell lehetetleníteni, mert a kvótarendszer a terrorizmus szétterítését jelentené Európában" – mondta. 

Az interjú előtt a kormányfő és Nagy János, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkáraForrás: MTI/Máthé Zoltán

A magyar emberek elemi biztonsági érdeke, hogy megakadályozza a kvótarendszert, ezért fogja a kormány megtámadni a döntést az Európai Bíróság előtt. Nincs közvetlen veszélye annak, hogy Magyarországra visszatoloncolnak menekülteket  – állapította meg egy kérdésre válaszolva. 

Nem kell európai megoldás

Mindenki azt mondta Európában, hogy európai megoldásra van szükség, pedig Orbán szerint nem. Ezeket a kérdéseket nem európai szinten kell rendezni, hanem nemzetállami szinten. Nem európai megoldás kell, mert az a sok tagállami megoldásból adódik össze" – tette hozzá. 

Görögországba kellene visszatoloncolni a menekülteket, hiszen ott léptek be először az unióba, ugyanakkor Görögország ennek jelenleg nem tud megfelelni, de ha létrehoznak ott hotspotokat, menekülttáborokat, akkor ott őrizni lehet az oda visszatoloncolt embereket – mondta.

Jogászok hada dolgozik

A Quaestor-ügyről, az Alkotmánybíróság megsemmisítő döntéséről Orbán Viktor az interjú végén azt mondta: a kárrendezésre jogosultak körét az AB tágabban látná meghatározhatónak, és ezt tiszteletben is kell tartani.

Quaestor-károsultak a pénzükre várnakFotó: Polyák Attila - Origo

Általános kártérítés helyett azonban valószínűleg át kell térni a pontos elszámolásra, ennek a jogi feltételeit meg kell teremteni, ezen dolgozik most jogászok hada az Igazságügyi Minisztériumban – tette hozzá a miniszterelnök. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK