Történelem iránt érdeklődő fiatalokról hitték azt a magyar kommandósok, hogy terroristák, ezzel nevetségessé tették magukat - írja az esetről szóló tudósításában a BBC. Az akció híre Indiába is eljutott.

A BBC budapesti tudósítója arról számolt be a brit közszolgálati médiának, hogy a magyar terrorellenes egység nevetségessé vált, mert a bíróságon derült ki, hogy történelem iránt érdeklődő fiatalokat gyanúsítottak terrorizmussal. A BBC azt is írja, hogy az elfogás híre a 130 áldozatot követelő párizsi terrortámadás után keltett nagy figyelmet. 

Indiában is tudnak róla

A Reutersnek a TEK helyettes vezetője már azt mondta, hogy a terrorelhárítás által felfedezett laborban "robbanóeszközök szétszedésére alkalmas eszközök voltak". Bodnár Zsolt hozzátette azt is, hogy a laborban akár "álcázott robbanóeszközöket is gyárthattak volna". 

A történelem iránt érdeklődő fiatalok felmentéséről az India.com is beszámolt

Nincs arra semmilyen adat, hogy a Terrorelhárítási Központ (TEK) által a hétvégén elfogott egyik férfi bármilyen kapcsolatban állna szervezett bűnözői csoportokkal, terrorszervezetekkel – írta közleményében a Fővárosi Törvényszék. 

A hétvégi TEK akció után négy ember ellen indult eljárás, de az ügyészség csak az egyikük előzetes letartóztatását indítványozta.  Ahogy szerdán délután az Origo megírta, a bíróság ezt is elutasította, az ügyészség pedig megerősítette, hogy fellebbez a döntés ellen. 

A Terrorelhárítási Központ (TEK) rendőrei egy kiképzésenForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

 A TEK kedden arról számolt be, hogy két hétvégi akcióban összesen hat embert fogtak el. Vasárnap egy Budapest felé tartó autóban négy embert, akiknél később házkutatást is tartottak, és Hajdu János, a TEK igazgatója úgy fogalmazott, hogy 

valóságos bombalabort találtak. Egy másik akcióban egy gépjárművet igazoltattak, amelynek csomagtartójában éles lőszereket, tárakat, hangtompítókat találtak. 

Elutasították az előzetest

Ez utóbbi ügy miatt indítványozta a XI. és XXII. Kerületi Ügyészség S. Roland előzetes letartóztatását, mert úgy látták, hogy ha szabadlábon hagynák, akkor meghiúsítaná, megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, illetve újabb bűncselekményt követne el. 

Szerdán azonban a Fővárosi Törvényszék ezt elutasította.