Döntött a bíróság, Simicska pezsgőzhet

mahir
Vágólapra másolva!
Visszaállíthatja Simicska Lajos hirdetőcége a főváros által elbontott oszlopait - döntött a bíróság nem jogerős végzésében, amelyben egyúttal eltiltotta az önkormányzatot attól, hogy további oszlopokat távolítson el a közterületekről.
Vágólapra másolva!

Döntött a bíróság, és Simicska Lajoséknak kedvező, tiltó döntést hozott. A végzés ugyanis

eltiltotta a Fővárosi Önkormányzat által megbízott bontócéget

attól, hogy leszerelje és elszállítsa a továbbiakban a Simicska-érdekeltségű Mahir Cityposter hirdetőoszlopait a fővárosi közterületekről.

A Fővárosi Törvényszék keddi, tiltó végzése Forrás: Origo

A Fővárosi Törvényszék - elsőfokú, tehát még nem jogerős - döntése arról is rendelkezik, hogy a Mahir-cég saját maga visszaállíthatja az eredeti állapotot, vagyis az elvitt oszlopokat visszateheti a helyükre. Január 2-a óta összesen 120 oszlopot bontatott el a főváros.

Az elbontott oszlopok jelenleg egy XIX. kerületi telephelyen állnak, pontosabban döntve fekszenek a hóban - erről a Drone Media Studio forgatott drónos videót.

Indokolatlan kárt okoztak

A Fővárosi Törvényszék végzése alapján a fővárosnak biztosítani kell a Mahir-cég számára a korábbi szerződés szerinti közterület-használatot - mind a 644 oszlop esetében. A törvényszék az indokolásában utalt arra, hogy

a bontás jelentős és indokolatlan kárt okoz a hirdetőcégnek,

mivel a hirdetésre vonatkozó szerződéseit nem tudja teljesíteni.

Véget érhet az utcai oszlopháború Fotó: Polyák Attila - Origo

A bíróság megállapítása szerint a bontást tiltó ideiglenes intézkedéssel okozott hátrányok nem haladják meg az előnyöket. A bíróság hivatkozott arra is, hogy a bizonyítékok alapján a Mahir-cégnek a főváros részére nyújtott ellenszolgáltatása a piaci árakhoz képest lényegesen nem térhet el, mivel az önkormányzat 10 éven át nem kifogásolta az összeget.

Már volt kára a Mahirnak

A Mahir-cég által a hirdetőoszlopokra vonatkozó szerződés főváros általi egyoldalú felbontása ellen indított per hétfői, első tárgyalásán is elhangzott, hogy a Mahir Citypostert már eddig is jelentős kár érte az oszlopháború miatt.

Magyar György ügyvéd szerint már eddig is jelentős kár érte a Simicska-céget Forrás: Polyak Attila

Mint arról tudósításában az Origo beszámolt, a Mahir-cég jogi képviselője, Magyar György arról beszélt, hogy oszloponként 50–500 ezer forint káruk is keletkezhetett a szakszerűtlen bontásból, roncsolásból fakadóan. Azt mondta, összesítésük szerint január 9-ig a Mahir Cityposter Kft.-nek az elbontott 120 oszloppal számolva 60–600 millió forint közötti kára keletkezhetett.

Magyar kifogásolta továbbá, hogy

többszöri kérésükre sem adták ki a kispesti telephelyről az elbontott oszlopokat, ami viszont a Mahir-cég tulajdona.

Mivel nem jutnak hozzájuk, új oszlopokat kell beszerezniük, darabonként nettó 700 ezer forintért, hiszen lekötött hirdetési szerződéseiknek új felületeken kell megfelelniük.

Elpártoltak a hirdetők is

Volt több olyan hirdetőjük is - mondta a tárgyaláson Magyar György -, amelyik jelezte, hogy a problémák miatt inkább szerződést bont velük, és sem Budapesten, sem vidéken nem kívánnak hirdetni a továbbiakban. Csak emiatt az ügyvéd szerint nettó 250 millió forint a kieső bevétele a Mahir-cégnek. Hozzátette:

az elbontott 120 oszlopon már eddig is mintegy 40 millió forint káruk keletkezett.

Magyar György a tárgyaláson még úgy számolt, hogy ha továbbra sem tiltják el a fővárost az oszlopbontástól, és tényleg felbontják a 2031-ig szóló szerződést, akkor a szerződésből hátralévő 15 évben a Mahir Cityposter Kft. 5,5–17 milliárd forint bevételtől esik el. Ezt most, úgy tűnik, elkerülték.

Orbán–Simicska-meccs: 7-6

Az oszlopbontást a fővárosnak megtiltó bírósági határozattal szépíteni tudott Simicska Lajos az Orbán Viktorral szemben viselt háborúban, de még mindig a kormányfő áll nyerésre. Az Origo számítása szerint az Orbán–Simicska-meccs állása ezzel 7-6 lett. A háboró elmúlt szűk egy évét vizsgálva elmondható, hogy rossz éve volt tavaly Simicska Lajosnak, és az idei esztendő sem indult túl jól. A kezdetben még védett nemzeti nagytőkésből ellenség lett, miután háborúba kezdett a kormányfővel. Bevitt ugyan néhány szép találatot, de ő is elszenvedett csapásokat: itt követheti a meccs állomásait.