Olcsón is megúszhatja a miniszter a kórházi kosztkihívást

kórházi koszt étel kórház
Vágólapra másolva!
A kórházi ételekre külön Facebook-csoportban panaszkodnak a betegek és hozzátartozóik, és rendszeresen posztolnak fotókat a szerintük kevés és rossz menüről. Miközben egy ellenzéki politikus kórházi ételt küldött a miniszternek, találtunk egy budapesti kórházat, ahol eladásra is főznek, és bevételük is van az üzletből.
Vágólapra másolva!

Nem Juhász Péter az első, aki a betegeknek adott ételekre panaszkodik. 2014 óta működik a Kórházi Koszt nevű Facebook-csoport, ahová betegek és családtagjaik küldözgetik be az ételekről készült fotókat. Az oldal impresszumában az olvasható, hogy a csoportot a Vastagbőr blog stábja szerkeszti.

A Facebook-oldalon ilyen, és ehhez hasonló fényképek vannak.

2015. júliusPetz Aladár Megyei Oktató Kórház, Győrszülészet, vacsoraküldjetek képet ti is: korhazikoszt@gmail.com

Közzétette: Kórházi koszt2015. december 18.

Az egyik hozzászólásban egy ápoló beszél a katasztrofális élelmezési helyzetről. “Volt olyan, hogy nem tudtunk vacsorát osztani, mert kevés volt, amit küldtek. Saját pénzből mentünk a szemközti boltba kaját venni a betegeknek” - írja.

Ellenzéki akció

Egy névtelenséget kérő orvos azt mondta az Origónak, hogy a betegeken kívül

a kórházi dolgozók élelmezése is problémás.

Az ő munkahelyén vannak olyan ápolók, akik a 12 órás műszakban nem tudnak meleg ételt enni, mert nem kapnak a munkahelyüktől ellátást. Mivel munkaidőben a kórház területéről ki sem mehetnek, csak rendelni tudnák az ételt. A 85 ezer forintos fizetésből viszont nem tudják megfizetni az ételfutárral rendelt ebédet, így ők otthonról hozott szendvicseket majszolnak egész nap - mondta a szakorvos.

Juhász Péter, az Együtt politikusa kedden akciózott a szerinte pocsék kórházi koszt miatt. “Szerintem nem a kórház hibája, hogy nem tud megfelelő minőségű és mennyiségű ételt biztosítani a betegeknek. Erről a kormányzat tehet” - ezzel indokolta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé szervezett sajtótájékoztatót.

Juhász Péter hozzátartozói is megtapasztalták a kórházi ellátást Fotó: Szabó Gábor - Origo

Juhász Péter is megtapasztalta, milyenek a kórházi ételek. Kisfia és felesége ugyanis a Heim Pál Gyermekkórházban vannak.

Közérdekű adatigénylés

Fia vacsorája két szelet kalács volt, és csak az egyikre jutott vékony rétegben margarin. Előző nap a gyermekkel lévő felesége kapott három apró szelet kenyeret és egy lapkasajtot.

A politikus szerint a miniszter

A politikus a sajtótájékoztató után bevitte felesége vacsoráját a minisztériumba, és felszólította a tárcavezetőt, hogy “egye meg, amit főzött”. A kórházi kosztról készült fotókat pártja logójával együtt feltette a Facebookra is.

Juhász Péter a Facebookra is feltöltötte a reggeliről készült fotókat Forrás: Origo

Juhász Péter közérdekű adatigénylést is benyújtott a minisztériumhoz. Ebben azt kérdezi a tárcavezetőtől, hogy

hajlandó lenne-e egy hónapig kórházi koszton élni.

Azt is megkérdezte, hogy milyen költségkeret áll a kórház rendelkezésére az étkezések biztosítására, illetve hogy a miniszternek átadott étel mennyiben felel meg a menzareformban megismert új elveknek.

Átvették a lapkasajtot

“Az orvosok tömegesen távoznak külföldre, a nővérek a létminimumra sem elegendő pénzt keresnek, a betegeket száraz kenyéren és vízen tartják. Tisztelt miniszter úr, mire veszi fel a fizetését?” Ez a kérdés is szerepel Juhász Péter levelében.

“A szendvicset és a kérdéseket tartalmazó borítékot átvették tőlem a portán, de nem tudom, hogy a csomag eljutott-e a miniszterhez, és Balog Zoltán megette-e a kórházi kaját” - mondta Juhász Péter az Origónak. A minisztériumnak egyébként 15 napja van a válaszadásra, miután közérdekű adatigénylés formájában kapta meg a kérdéseket.

Juhász Péter arról is beszélt, hogy családtagjai továbbra sem kapnak megfelelő ételt a kórházban, ezért inkább ő vitt be nekik ennivalót.

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője Forrás: MTI/Rosta Tibor

Megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumától, hogy Balog Zoltán tárcavezető válaszol-e Juhász Péter kihívására, és hajlandó-e egy hónapig kórházi koszton élni. Az Emmi erre a kérdésre nem válaszolt, és azt sem mondták meg, hogy a miniszter szerint a Juhász Péter fotóján látható ételek megfelelnek-e a menzareform elveinek.

Hosszan tartó, széles körű

A minisztérium sajtóosztályáról csak annyit írtak, hogy "a 2015. január 1-jén hatályba lépett, a közétkeztetésre vonatkozó táplálkozás-egészségügyi előírásokról szóló rendelet hosszan tartó és széles körű szakmai, illetve társadalmi egyeztetés eredményeként került megalkotásra".

Azt is megírták, hogy "kiadványok, prospektusok kiadása mellett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) nyílt nap keretében bemutatta a közétkeztető cégeknek, hogyan lehet változatosan, de finoman előkészíteni a különböző ételeket".

Mehetnek panaszra, ha nem ízlett

Ha egy közkonyhán túl zsíros, túl sós ételt készítenek, akkor

a kormányhivatalhoz mehet panaszra, akinek nem ízlett az étel.

Ha például romlott az étel, akkor a a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) fogadja a bejelentéseket - írta a minisztérium sajtóosztálya.

Kerestük a Heim Pál Gyermekkórházat is, ahol Juhász Péter kisfia fekszik, de onnan nem érkeztek még válaszok kérdéseinkre.

A kórházi koszt jó üzlet

A Facebookon viszont találtunk egy kórházat Balog Zoltán számára, ha esetleg vállalja Juhász Péter kihívását. Az újpesti Károlyi Sándor Kórház konyhájának

saját rajongói oldala van, 451 követővel.

Az oldalon a kórház konyháján készülő ételekről osztanak meg fotókat. A képeken az ételek kifejezetten gusztusosnak néznek ki, több hozzászóló dicséri az ételeket. “Nyami, nyami” és “nagyon finom volt” - ilyesmiket írnak.

A kórháznak saját konyhája van, ahol nemcsak a betegeknek főznek, hanem bárki vihet el tőlük ebédet ételhordóban. 2014-ben 22 ezer adag ételt adtak el így, tavaly már 31 ezer vevőjük volt. Dr. Baráth Lajos, a kórház gazdasági igazgatója azt mondta az Origónak, hogy

2015-ben 16,4 millió forint bevételt hozott az ételek értékesítése a kórháznak.

“Sikerünk titka valószínűleg az, hogy élelmezési vezetőnk csak adalékanyag-mentes ételeket hajlandó készíteni” - mondta dr. Baráth Lajos. Az ebédmenü díja 500 forint, ezért egy levest és egy főételt kap a vásárló.

Napi 1000-1300

A kórház gazdasági igazgatója arról is beszélt, hogy egy napon 1000-1300 forintból kell kihozniuk a napi ötszöri étkezést, a közkórház költségvetéséből ennyi jut erre. A gazdasági igazgató szerint

sokkal több pénz valószínűleg más kórházban sem jut

a feladatra. Azt is elmondta, hogy a saját konyhával nem rendelkező kórházakban beszállítóktól veszik az ételeket. Ebben az esetben még a beszállító költségeit - és esetleges hasznát - is le kell vonni abból a pénzből, amit konkrétan az ételre szán az adott intézmény.