A magyar politikusok örökbe fogadnák Saul fiát

Nemes Jeles László a Saul fia Golden Globe-díjával
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a Facebook-oldalán gratulált a Saul fia alkotóinak és szereplőinek azt követően, hogy a film Golden Globe-díjat kapott Los Angelesben a legjobb idegen nyelvű alkotás kategóriában. Az MSZP szerint a film megmutatja, milyen világot teremthet a megbélyegzés, üldözés és kirekesztés. Andy Vajna úgy értékelte a sikert, hogy sikerült egy olyan filmet készíteni, amelyre a világ ilyen komolyan odafigyelt. 
Vágólapra másolva!

„Wow! Egyedülálló magyar siker. Őszintén gratulálok Nemes Jeles Lászlónak, valamint a Saul fia összes alkotójának és szereplőjének. Elismerésem Andy Vajnának is, aki olyan filmtámogatási rendszert alakított ki, amely utat nyit a tehetségeknek” – olvasható a bejegyzésben, amelyben a kormányfő gratulációja angolul is elérhető.

Wow! Egyedülálló magyar siker. Őszintén gratulálok Nemes Jeles Lászlónak, valamint a Saul fia összes alkotójának és...

Közzétette: Orbán Viktor2016. január 11.

Örül az MSZP is

Az MSZP tiszta szívünkből gratulált a Golden Globe-díjas Saul fia című film alkotóinak, akiknek sikere messze túlmutat a művészet határain.

Ez a film a világ lelkiismeretének egy darabja:

arra figyelmeztet, hogy a legsötétebb órákban is van remény, amíg azt akár egyetlen ember is képes életben tartani – közölték a szocialisták.

„A Saul fia egy jókor érkezett erős üzenet, mivel megmutatja, milyen világot teremthet a megbélyegzés, üldözés és kirekesztés, amelyet sajnálatos módon ma oly sokan megengedhetőnek tartanak.” A szocialisták büszkék a filmre és alkotóira, köszönik nekik, hogy a világ ma az ő gondolataikkal, érzéseikkel azonosítja Magyarországot.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd Magyarország társelnöke szerint „végre valami, amire büszkék lehetünk! Gratulálok az alkotóknak!” Nemes Jeles Lászlónak Gyurcsány Ferenc is gratulált.

Gratulálok Nemes Jeles Lászlónak és stábjának! Lelkesítő ez a díj.

Közzétette: Gyurcsány Ferenc2016. január 10.

A Saul fia sikerének Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke is gratulált. Magyarország büszke lehet Nemes Jeles Lászlóra és csapatára – vélekedett Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke.

Vajnai: Tudom, milyen az a pillanat

Büszkék vagyunk arra, hogy sikerült egy olyan filmet készíteni, amelyre a világ ilyen komolyan odafigyelt – közölte Andy Vajna filmszakmai kormánybiztos. „Különleges megtiszteltetés, hogy a Saul fia az első magyar film, amelyik megnyerte a nagy presztízsű Golden Globe-ot. Örülünk, hogy a sikerhez a Filmalap anyagi és szakmai támogatása is hozzájárulhatott” – fogalmazott a kormánybiztos.

Andy Vajna is örül a győzelemnek Forrás: MTI/Beliczay László

„Tudom, milyen az a pillanat, amikor bemondják a filmedet, és kimész a színpadra,

ez a pillanat örökre megmarad”

– idézte fel Andy Vajna azt az élményét, amikor 1997-ben átvette a legjobb filmért járó Golden Globe-díjat az Evita producereként. A Saul fia című film elkészítését 321,6 millió forinttal támogatta a Magyar Nemzeti Filmalap. Nemes Jeles László filmje a Laokoon Filmgroup gyártásában és a VisionTeam koprodukciójában készült a New York-i Claims Conference közreműködésével.

Az első győzelem

Mint arról az Origo is beszámolt, ami Szabó Istvánnak kétszer sem jött össze, az most Nemes Jeles Lászlónak elsőre sikerült: a Saul fia az első magyar film, amelyik díjat nyert a Golden Globe-on. Az este győztese a három díjat kapott A visszatérő. Leonardo DiCaprio és Jennifer Lawrence is szoborral tért haza, győzedelmeskedett továbbá Kate Winslet és Matt Damon, a nagy öregek közül Stallone és Ennio Morricone örülhetett. Három év szünet után visszatért Ricky Gervais, a kíméletlenségéről híres angol humorista most is nagy kedvvel gúnyolódott Hollywoodon.

Nemes Jeles László a Saul fia Golden Globe-díjával Forrás: MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater

A győzelem pillanata

A színpadra lépő Nemes Jeles László küszködött ugyan a meghatódottságával, de összeszedett, lényegre szorítkozó beszédet mondott, és még arra is odafigyelt, hogy a Saul fia céljáról áruljon el valami fontosat. Élje át ön is a győzelem pillanatát!

„A holokauszt megmutatta, hogy meddig tud fajulni egy civilizált társadalomban a gonoszság, hogy az ember miként tud szörnyeteggé válni” – mondta Nemes Jeles László Los Angelesből a díjkiosztó után, hozzátéve, úgy látja, ez a veszély minden korban fennáll. „A jövőben is bekövetkezhet, ha nem figyelünk oda.

Elfelejtettük az arcot, az egyes embert,

amikor a holokausztot ábrázoljuk. Arra akartam emlékeztetni a nézőket, hogy ez bárkivel megtörténhet, bárki kerülhet ilyen helyzetbe.”