Nyolcszáz orvos várja Balog Zoltán válaszát

Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója  steril gumikesztyűt húz a műtősnők segítségével műtét előtt. Minden év július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján ünneplik a magyar egészségügy napját, a Semmelweis-na
Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinika igazgatója steril gumikesztyűt húz a műtősnők segítségével műtét előtt. Minden év július 1-jén, Semmelweis Ignác születésnapján ünneplik a magyar egészségügy napját, a Semmelweis-napot. Júliustól változnak a jövedelmek többekközt az egészségügyben is http://www.origo.hu/gazdasag/20150629-valtozasok-julius-1-jovedelem-csok-szocpol-ingatlan-klik.html
Vágólapra másolva!
Egye többen írják alá az internetes nyílt levelet: már 781 orvos kérdi az Emberi Erőforrások Minisztériumát, meddig tűrik a hálapénzt, mit tesznek idén az egészségügyi dolgozók megbecsüléséért és kivándorlásuk megfékezéséért.
Vágólapra másolva!

Most múlik pontosan az egészségügy – figyelmezteti Balog Zoltánt és a társadalmat is az orvosok interneten terjedő nyílt levele.

Egyre többen

Decemberben még 64 szakember jelezte Balog Zoltán emberierőforrás-miniszternek a válsághelyzetet, bármilyen hivatalos visszhang nélkül. A kezdeményezés azonban nem halt el, január 4-re már 781 orvos írta alá az Emminek címzett nyílt levelet és petíciót. Az akciót szervező 1001 orvos hálapénz nélkül Facebook-közösség szerint

gyökeres reformok nélkül nem megoldható tovább a betegek biztonságos gyógyítása.

Mossák kezeiket?

Példaként említik, hogy tavaly Európa-szerte a magyar orvosok jutottak a legkevesebb kézfertőtlenítőhöz – a kézfertőtlenítés módszerét bevezető Semmelweis Ignác hazájában. Százezer betegre feleannyi MR-, CT-készülék jut nálunk, mint Szlovákiában. Ebből is adódhat, hogy

az OECD-tagállamok közül nálunk a legrosszabb a daganatos betegek túlélési esélye.

A hálapénz nem megoldás

A csoport figyelmeztet arra is, hogy az erkölcsromboló hálapénz nem fékezheti meg a dolgozók elvándorlását, mert csak orvosok szűk csoportjának jelent biztos megélhetést.

A hálapénz csak orvosok szűk csoportjának jelent biztos megélhetést Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szervezők decemberben három – válasz nélkül maradt – kérdést tettek fel Balog Zoltánnak, ezeket most megismétlik.

  • Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben?
  • Mikor hívnak össze szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel?
  • Milyen intézkedéseket hoznak idén az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsüléséért?

Az orvoscsoport ugyanakkor Ónody-Szűcs Zoltánt is kérdőre vonja, mennyi időt adna a hálapénz kikopására, milyen lépésekkel akadályozná meg a tömeges elvándorlást.

Bárki aláírhatja

Az Emminek, illetve Ónody-Szűcsnek címzett petíciót civilek is aláírhatják, a szervezők mindenkit arra kérnek, "szánjanak a jövőjükre 30 másodpercet", ők is küldjék el a fenti kérdéseket a tárcának az [email protected] címre.

Orvosok tömege várja Balog Zoltán válaszát Forrás: MTI/Rosta Tibor

Mi is írtunk ezzel kapcsolatban az Emmi ügyfélszolgálatának és sajtóosztályának. Visszajelzésük már az után érkezett, hogy a petícióról szóló cikket közöltük.

Hol itt a probléma?

A tárca szerint az elmúlt években 95 ezer egészségügyi dolgozó bérét emelték, 2016. januártól pedig 43 ezer ápoló és 18 ezer orvos kap magasabb bért.

"A szakvizsgázott fiatal orvosok havonta 151 ezer forint plusztámogatásban részesülhetnek, a szakorvosi minimálbér nettó 270 ezer forintra emelkedik, a rezidenseket oktató orvosok rezidensenként havonta plusz 50 ezer forintot kapnak" – írta az egészségügyi államtitkárság.

Hozzátették, a polgári kormány szerintük csökkentette az orvoselvándorlás mértékét és a kórházi adósságokat, 500 milliárdos fejlesztési forrást pumpált az egészségügy rendszerébe, emellett folyamatosan konzultál az érdekvédelmi képviseletekkel is.

Az orvosközösség által feltett három kérdésből így egyre, az anyagi megbecsülés kérdésére válaszoltak,

a kerekasztal és a hálapénz ügyéről azonban nem szól az Emmi levele.

Sztrájk jöhet

Nemcsak az orvosok léptek akcióba, hanem a helyzetükkel elégedetlen szakápolók is: Sándor Mária és fekete ruhás társai már egészségügyi sztrájkot terveznek.

A fekete ruhás ápolók is szervezkednek Fotó: Szabó Gábor - Origo

A tavaly az Erzsébet hidat is elfoglaló fekete ruhás csoport hamarosan közös platformot alapít a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetével és a több ezer védőnőt képviselő Autonóm Területi Szakszervezettel.

Ha együtt mozdulnak meg, az országos sztrájkhoz is vezethet az egészségügyben és a szociális szférában egyaránt.

Egy városnyi nővér ment el

Az alacsony bérért dolgozó, rendszeresen túlórázó egészségügyi dolgozók elégedetlenségét a tiltakozó akcióknál is jobban jelzi, hogy egyes becslések szerint az utóbbi hét évben közel 20 ezer ápolónő ment külföldre a jobb megélhetés reményében, és naponta két-három orvos hagyja el az országot.

Ápolók, orvosok csapatai állhatnak fel hirtelen Forrás: MTI/Balázs Attila

Az egészségügy leépülése nem egyszerre, hanem helyi kis krízisekben érezhető igazán: ezzel szembesülünk, amikor altatóorvosok csapata mond fel egy kórházban, mert úgy érzik, hogy a nővérhiány miatt nem tudják biztonságosan ellátni a munkájukat, vagy amikor egyszerre hat ápolónő távozik ugyanarról a belgyógyászati osztályról.