Veszélyes utakra figyelmeztetnek a Pilisben

ÉVSZAK fa havas hó IDŐJÁRÁS NÖVÉNY ösvény szánkózik tél turistaút
Pécs, 2016. január 5. Szánkózók csúsznak egy behavazott turistaúton a Misina csúcs mellett, Pécsen 2016. január 5-én. MTI Fotó: Sóki Tamás
Vágólapra másolva!
Az ország középső megyéiben és a magasabban fekvő területeken csúszósak az utak az ónos eső miatt. Figyelmeztetést adott ki a Pilisi Parkerdő is, ahol két éve 20 ezer hektár erdőt rongált meg a jég és az ónos eső.
Vágólapra másolva!

Veszélyesen csúszósak az erdei utak a Pilisi Parkerdőben. A szombati ónos eső nem csak a közutakon nehezíti a közlekedést. A talajra fagyott csapadék a Pilis, a Budai- és a Visegrádi-hegység magasabb területein az erdei és turistautakon egybefüggő jégpáncélt alkotott.

Turisták, csak óvatosan!

Különösen érvényes ez néhány közkedvelt turisztikai célpontra, így többek között a Rám-szakadékra, a Spartacus-ösvényre vagy a visegrádi Fellegvárra és a Mogyoró-hegy környékére. Ráadásul - figyelmeztetett a parkerdő - a kerékpározásra kijelölt aszfaltozott erdei utak is nehezen járhatók.

Tavasszal ilyen a Pilisi Parkerdő - most barátságtalanabb a látvány Origo

A Pilisi Parkerdő Zrt. arra kéri a természetjárókat, kirándulókat és kerékpárosokat, hogy ezen

a hétvégén kerüljék a csúszós, veszélyessé vált területeket,

ahol a túrázás jelenleg még a jó felszereléssel rendelkező, tapasztalt erdőjárók számára is balesetveszélyes lehet.

Talán nem lesz jégkár

Jó hír, hogy az ónos eső a fák ágain egyelőre nem alkot olyan vastag jégpáncélt, amelynek súlyától ágak törhetnének le, ahogyan az a Pilisi Parkerdő területén 2014 decemberében történt. Mint arról az Origo is beszámolt, akkor a jégkár 20 ezer hektárnyi erdőt érintett, és százmilliós kárt okozott.

A havas, jeges úton gyakoribb a baleset - képünk illusztráció Forrás: MTI/Donka Ferenc

Figyelmeztetést adott ki a rendőrség is: csúszósak az utak az ország középső megyéiben és a magasabban fekvő területeken. Felhívták az autóvezetők figyelmét, hogy

ilyenkor a féktávolság megnő, és a járművek kormányozhatósága is csökken,

ezért ajánlott nagyobb követési távolság.